sâmbătă, 6 octombrie 2012

14 semne că economia mondială devine din ce în ce mai slabă


SUA nu este singurul stat din lume care are probleme economice uriaşe acum. Adevărul este că aproape oriunde te uiţi lucrurile devin din ce în ce mai rele. China experimentează o încetinire economică substanţială, iar Japonia a apelat la încă o rundă de tipărire de bani ca un efort pentru a menţine economia japoneză în mişcare.
Rata şomajului în Europa continuă să se înrăutăţească, iar revoltele din ultimele săptămâni din Spania şi Grecia au fost absolut înfricoşătoare.
În SUA există o mulţime de semne cum că o altă recesiune se apropie şi numărul de directori americani care spun că plănuiesc să reducă numărul locurilor de muncă în următoarele luni creşte vertiginos.
Economia mondială este mai interconectată astăzi decât a fost vreodată şi asta înseamnă că toţi ne aflăm în aceeaşi situaţie. Trebuie doar să ne amintim ce s-a întâmplat în 2008 şi 2009. Durerea economică care a început pe Wall Street s-a simţit în toate colţurile planetei. Aşa că oricine crede că SUA sau orice altă naţiune importantă va scăpa de noul val al crizei economice pur şi simplu nu este realist.
De ce crezi că băncile centrale din întreaga lume se află “într-o stare de panică” acum? Apelează la toate armele lor şi imprimă bani ca şi când nu ar mai exista ziua de mâine într-o încercare de a menţine sistemul în picioare. Din păcate, aceste lucruri nu vor funcţiona.
Dacă puterile lumii ar avea un “buton automat” care ar rezolva totul rapid, acestea l-ar fi apăsat demult. Însă, în ciuda tuturor eforturilor lor, lucrurile continuă să se destrame. Dacă vrei să îţi faci o idee încotro ne îndreptăm, trebuie doar să priveşti ce se întâmplă în Europa. Rata şomajului a ajuns la peste 24% în Grecia şi peste 25% în Spania.
Aceste două naţiuni se află “la marginea prăpastiei” a următorului val de probleme economice. Rata şomajului creşte aproape peste tot în Europa, iar lucrurile vor deveni rele şi în Asia şi în America de Nord.
Aşa că puneţi-vă centurile, va fi un drum denivelat.

Următoarele 14 semne din întreaga lume arată faptul că economia mondială devine din ce în ce mai slabă:
1. Lucrurile în China nu arată foarte bine. Indexul Shanghai Composite a ajuns la cel mai redus punct din ultimii trei ani.
2. Banca Japoniei a apelat la încă o etapă de tipărire de bani într-o încercare disperată de a încerca să consolideze economia japoneză.
În Asia, Banca Japoniei a fabricat de mult timp bani «din aer». Instituţia tocmai a anunţat o a opta rundă de imprimare de bani pentru a susţine economia japoneză care suferă. Banca Japoniei va achiziţiona obligaţiuni în valoare de 10 trilioane de yeni pentru a adăuga şi mai multe lichidităţi în sistemul financiar. Acum are în portofoliul său obligaţiuni în valoare de 80 de trilioane de yeni, echivalentul a 20% din PIB-ul Japoniei.
3. În Spania, demonstraţiile violente faţă de starea economiei spaniole în faţa clădirii Parlamentului naţional din Madrid au apărut pe primele pagini pe întreg globul.
 4. Având în vedere că rata şomajului planează în jurul a 25%, căutarea prin gunoaie pentru mâncare a devenit atât de agresvă în Spania, încât un oraş a trebuit să pună lacăt la coşurile de gunoi de la supermarketuri “ca o precauţie pentru sănătatea publică”.
5. În ciuda tuturor tipăririlor de bani pe care le-a făcut Banca Centrală Europeană,creşterea obligaţiunilor spaniole a ajuns din nou la 6%.
6. Protestele economice din Grecia au scăpat de sub control.
Poliţia a aruncat în protestatari cu grenade paralizante şi cu gaze lacrimogene, având în vedere că mii de persoane au ieşit pe străzile din Atena ca o parte din greva naţionalăîmpotriva unei noi etape a planului de austeritate, care va presupune o nouă tăiere a salariilor, a pensiilor şi a asigurărilor medicale.
Zeci de tineri, unii dintre ei acoperindu-şi feţele cu căşti de protecţie şi tricouri, au aruncat cu cocktailuri Molotov în poliţie, care a ripostat, într-un efort de a împrăştia mulţimea furioasă din jurul clădirii parlamentului. Peste 50.000 de persoane au participat doar la marşul din Atena.
7. Rata şomajului din Franţa a crescut timp de 16 luni la rând şi acum are cel mai mare nivel din ultimii 10 ani.
8. Numărul de muncitori şomeri din Italia a crescut cu peste 37% în ultimul an.
9. În SUA, noile comenzi pentru bunuri durabile a scăzut cu 13,2% în august. Acesta a fost cel mai mare declin de la mijlocul recesiunii anterioare (ianuarie 2009).
10. Potrivit Biroului de Analiză Economică, PIB-ul american a crescut la o rată anuală de 1,3% în al doilea semestru al anului 2012, faţă de o rată anuală de 1,7% relatată anterior.
11. Potrivit unui studiu recent condus de State Street Global Advisors, 71% dintre investitorii din întreaga lume participanţi la un sondaj, inclusiv cele mai mari fonduri de pensii, manageri de bunuri şi bănci private, se tem de un eveniment iminent asemănător cazului Lehman”.
12. Potrivit unui sondaj recent, numărul directorilor executivi care plănuiesc să reducă numărul locurilor de muncă a crescut considerabil de la începutul anului acesta.
Declinul directorilor executivi în ceea ce priveşte încrederea vine împreună cu o perspectivă de ocupare a forţei de muncă deteriorată. 34% dintre cei 138 de directori executivi participanţi la sondaj au spus că se aşteaptă ca în următoarele şase luni corporaţiile lor să reducă numărul locurilor de muncă, faţă de doar 29% care au spus că se aşteaptă ca gradul de ocupare a forţei de muncă să crească în următoarea jumătate de an.

Însă fluxul media ar vrea ca noi să credem că totul va fi din ce în ce mai bine. Fluxul media ar vrea să credem că a treia rundă de relaxare cantitativă (QE3) va stimula noi angajări în SUA.
Bineînţeles că QE3 ar fi provocat creşterea preţurilor acţiunilor pe termen scurt,însă realitatea este că QE3 nu va face nimic ca să oprească pieţele financiare să se prăbuşească atunci când va veni momentul să se prăbuşească.
Economiile au tendinţa să înflorească într-un mediu stabil, previzibil. Atunci când începi să imprimi bani într-un mod imprudent, poate asta ajută cifrele economice pe termen scurt, dar va perturba stabilitatea sistemului. Iar odată ce ai creat o cantitate masivă de instabilitate, este foarte, foarte greu să convingi oamenii că poţi crea stabilitate din nou.
Atunci când vine vorba despre economie, încrederea este cel mai important ingredient. Dacă oamenii îşi pierd încrederea în sistem, atunci nu prea mai contează ce faci.
Relaxarea cantitativă a funcţionat pentru Republica Weimar pentru o perioadă scurtă, dar în final s-a dovedit a fi un adevărat dezastru.
Peste tot în lume autorităţile financiare joacă tot felul de jocuri ca o încercare de a menţine funcţional sistemul. Însă, aceste jocuri vor submina uşor încrederea în sistem, iar acest lucru se va dovedi a fi mortal.

Sursa: financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu