sâmbătă, 6 octombrie 2012

RĂZBOI TURCIA-SIRIA: Bombardamente intense la graniţă


Armata turcă a ripostat la un nou tir de artilerie provenind din Siria.

Bombardamente între Turcia şi Siria
Bombardamente între Turcia şi Siria
Armata turcă a ripostat sâmbătă dimineaţa la un nou tir de artilerie provenit din Siria şi îndreptat spre provincia Hatay (sud-est) dar care nu a provocat victime, a anunţat agenţia semioficială turcă Anatolia, relatează AFP.
De la incidentul produs miercuri şi soldat cu moartea a cinci civili turci într-un sat de frontieră, Turcia răspunde sistematic cu tiruri de artilerie la tirurile siriene.

urcia a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri contra Siriei pentru a o constrânge să oprească acţiunile agresive şi să respecte suveranitatea ţărilor vecine, relatează joi Reuters.


Solicitarea guvernului de la Ankara intervine în contextul în care miercuri seara obuze lansate dinspre teritoriul sirian au explodat în Turcia, omorând cinci persoane, într-un atac atribuit de presa electronică turcă forţelor guvernamentale de la Damasc. 

'Turcia cere Consiliului de Securitate să ia măsurile necesare pentru a pune capăt actelor de agresiune şi pentru a asigura respectarea de către Siria a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi securităţii Turciei', scrie ambasadorul turc la ONU, Ertugrul Apakan, într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului de Securitate ONU, Gert Rosenthal. 

Ca ripostă, Turcia a bombardat zona de la frontiera siriană de unde au fost lansate obuzele pe teritoriul său. 

NATO şi Naţiunile Unite au cerut Siriei să înceteze imediat orice acţiune agresivă împotriva Turciei.Într-o încercare de aplanare a conflictului, oficiali ai regimului sirian au exprimat condoleanţe familiilor care şi-au pierdut apropiaţii în incidentul de miercuri seara, anunţând deschiderea unei anchete pentru elucidarea circumstanţelor atacului. 

La mijlocul lunii septembrie a.c., mai multe obuze lansate dinspre teritoriul Siriei au distrus câteva imobile în Turcia, rănind trei persoane, pe fondul acuzaţiilor Damascului că Ankara antrenează şi finanţează grupări înarmate ale opoziţiei siriene în tabere de la frontiera dintre cele două ţări.
Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu