vineri, 5 octombrie 2012

"Corpul, daca nu-l folosesti, il pierzi" - spun fizioterapeutii.


Esti tanar atata timp cat ai coloana vertebrala flexibila.

Sustine si flexibilizeaza coloana vertebrala

Coloana sprijina capul, sustine trunchiul, asigura mobilitatea si deplasarea, apara maduva. Toate aceste sarcini si altele sunt indeplinite de 7 vertebre cervicale, 12 toracice si 5 lombare. Vertebrele sunt unite intre ele prin articulatii. Intre doua vertebre se gaseste un disc gelatinos si elastic. Curbarea coloanei in forma de S asigura mersul in pozitie verticala, amortizeaza`socurile si mentine echilibrul.
Iata o propunere pentru incalzirea zilnica a vertebrelor, elongatie si relaxarea spatelui:

  Intinde-te pe sol, pe o saltea foarte subtire de neopren. Adu genunchii la piept simtind fiecare vertebra intinsa de la sacral la cervical. Intinde bratele pe langa urechi si intinde-te cat poti, apoi ridica-le paralele, pana la nivelul pieptului si revin-o cu ele pe sol, intinse, pana simti vertebrele cervicale incalzindu-se. 
   Ruleza-te pe spate, atingand solul cu fiecare vertebra, pana cand genunchii ajung desupra capului, intinde picioarele si ramai in pozitia lumanare cateva secunde. Coboara picioarele in spatele capului atingand cu varfurile solul. Ramai cateva minute pana simti cum se incalzeste tot spatele si revin-o cu picioarele in sus, la pozitia initiala.   Agata-te cu mainile de un spalier sau o bara si lasa-ti greutatea in jos, apoi ridica incet genunchii la piept.
 Stai intins pe spate, strange picioarele si lasa-le altenativ spre drepata si stanga. Prinde-ti bratele si lucreaza`cu ele si cu picioarele in diagonala, adica lasa picioarele spre stanga si bratele in dreapta. Si viceversa, intr-un unghi al bratelor de 45 de grade.
  Aseaza-ti fiecare vertebra pe o un bat rotund (coada de matura din lemn) si apasa-ti greutatea pana cand simti ca se incalzeste zona.
  Stai in pozitie patrupeda, sprijina-te in genunchi si curbeaza spatele asemeni pisicii cand se intinde, pana cand varfurile degetelor de la maini abia mai ating solul, lasa barbia sa cada in piept, revin-o in pozitia initiala, coboara capul si toracele, flexeaza coatele, impinge-te in palme, ducand trunchiul cat mai in fata. 
  Stai intins pe spate cu picioarele indoite, talpile pe sol si bratele intinse pe langa corp. Ridica sezutul de pe sol, pana cand pieptul, soldurile si genunchii ajung in linie dreapta.


 Pentru cei mai flexibili :


 Inoata pe spate.

In general, este bine ca salteaua si perna pe care dormi sa fie din paie, intrucat se muleaza perfect pe forma spatelui, a gatului si a capului, respira impiedicand astfel transpiratia excesiva in timpul noptii. 
O regula generala spune ca pentru o coloana sanatoasa trebuie sa ai greutatea normala. 
Stai moderat la soare, ca vitamina D, care sustine acumularea calciului in oase sa-si indeplineasca misiunea. 
Retine, exista patru aliati puternici pentru coloana si pentru oase, in general:  
Calciu (lactate, verdeturi, nuci, varza) 
Fosfor (peste, fructe de mare)
Magneziu (cereale, produse din faina integrala, legume verzi, seminte, alune si nuci verzi)
Bor (fructe, cu exceptia citricelor, verdeturi, leguminoase, nuci) 

surse
http://codulluioreste.ro/sustine-si-flexibilizeaza-coloana-vertebrala/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu