joi, 25 octombrie 2012

Este Uleiul de Cocos un tratament pentru boala Alzheimer?

Organizatia “Fondul pentru Vindecarea bolii Alzheimer” a primit numeroase intrebari privind importanta uleiului din nuca de cocos in combaterea acestei maladii.
Pornim de la premiza ca situatia si experienta personala sunt unice pentru fiecare dintre noi si de la faptul ca in prezent nu exista un studiu clinic, evaluat de specialisti, asupra eficacitatii uleiului de cocos in tratarea si prevenirea bolii Alzheimer.
In acest context, prezentam opiniile lui Rudy Tanzi, Ph.D. – presedintele “Consortiului pentru cercetare – Fondul pentru Vindecarea Bolii Alzheimer”  si  profesor de neurologie la Scoala de Medicina Harvard, SUA, director al Sectiei de Cercetari in Domeniul Geriatriei si Fenomenului de Imbatranire din cadrul Spitalului General Massachusetts – Departamentul de  Boli Neurodegenerative.
Explicatii Posibile pentru Beneficiile Potentiale in cazul Bolii Alzheimer
Pentru cine doreste sa incerce uleiul de nuca de cocos ca supliment alimentar, este de preferat uleiul de cocos virgin (nerafinat), intrucat contine o proportie superioara de “polifenoli” (acid ferulic si acid p-coumaric).

Polifenolii din componenta uleiului de nuca de cocos ar putea fi potential folositori in cazul bolii Alzheimer (dar si a altor afectiuni) intrucat actioneaza ca antioxidanti.  Antioxidantii ajuta la temperarea efectelor daunatoare ale inflamatiilor (de pilda producerea de radicali liberi), care au un efect atat de distructiv la boala Alzheimer, cat si in cazul altor maladii prezentand degenerarea tesuturilor afectate.

In experimentele pe animale s-a constatat efectul benefic si al altor uleiuri virgine, in reducerea patologiei bolii Alzheimer.  Este vorba de uleiul virgin de masline si de seminte de struguri, al caror continut este, de asemenea, bogat in polifenoli.
Asadar, una dintre proprietatile curative ale uleiului de nuca de cocos in cazul bolii Alzheimer ar putea deriva din efectul antioxidant al polifenolilor.

Un alt motiv posibil in virtutea caruia uleiul de nuca de cocos ar putea fi folositor la boala Alzheimer, se justifica prin continutul sau bogat in “corpuri cetonice” .

Uleiul de nuca de cocos genereaza corpuri cetonice in cursul digestiei grasimilor din componenta uleiului.  Corpurile cetonice au rolul de a furniza hrana si energia pretioasa creierului cand nivelul glucozei din sange este scazut, cum este cazul pacientilor cu Alzheimer.

Cand nivelul glucozei din sange este scazut, creierul descompune grasimi pentru a genera corpuri cetonice – ca sursa alternativa de energie.  Aceasta energie este indispensabila pentru supravietuirea celulelor nervoase si pentru activitatea sinaptica care sta la baza proceselor de invatare si memorare. 


Uleiul virgin din nuca de cocos contine acele grasimi care pot fi convertite in corpuri cetonice, servind astfel ca sursa alternativa de energie pentru creier.
Corpurile cetonice ar putea potential furniza energie celulelor nervoase si sinapselor in creierul privat de glucoza al pacientilor cu Alzheimer.

O mare parte din personalul de ingrijire a pacientilor cu Alzheimer atesta o revigorare si o stare mintala mai alerta a acestora, dupa ce le administreaza gustari bogate in zahar (ca dulciuri si inghetata), cel putin temporar.  Aceeasi functie pot indeplini si corpurile cetonice, suplimentand nevoia creierului de glucoza prin descompunerea grasimilor cum sunt cele din uleiul din nuca de cocos.  Iar corpurile cetonice au un efect prelungit.
In rezumat, pe langa efectul antioxidant al polifenolilor din uleiul de nuca de cocos este, de asemenea, posibil ca aceste corpuri cetonice (actionand ca sursa alternativa de energie pentru activitatea cerebrala) sa justifice efectele pozitive consemnate in boala Alzheimer de catre cei care au folosit ulei din nuca de cocos.
Uleiul de nuca de cocos – Posibil tratament pentru boala Alzheimer?
coconuts11.jpg
Publicatia Americana “Berkeley Wellness”  din 3 Iunie 2012 exploreaza aceasta posibilitate
Milioane de persoane din lumea intreaga, inclusiv mii de oameni de stiinta, cauta cu disperare un tratament functional pentru boala Alzheimer – sau, chiar si o vindecare.  Asa incat nu este surprinzator numarul urias de scrisori primite la redactie, care se intereseaza de noua carte aparuta “Boala Alzheimer: Si daca totusi Exista un Tratament de Vindecare?” de Dr. Mary Newport (medic pediatru).  Vindecarea expusa in carte nu consta in folosirea unuia dintre costisitoarele medicamente (care prezinta doar beneficii marginale), ci doar un simplu aliment presupus sa determine efecte spectaculoase de vindecare pentru cei afectati de aceasta boala.  Alimentul este: Uleiul din nuca de cocos.

O fascinanta experienta personala
Cartea Dr. Newport prezinta o realitate profund personala.  Sotul ei, Steve, este una dintre victimele acestei boli, iar cartea prezinta cercetarile autoarei in incercarea de a stopa sau reversa declinul evolutiei bolii.  Pe linia cercetarilor intreprinse, Dr. Newport sugereaza ca amintitele corpuri cetonice pot contribui la tratarea multor afectiuni neurologice, inclusiv boala Alzheimer.   Corpurile cetonice sunt produsi secundari ai procesului de descompunere a grasimilor din organism, si de regula, in cantitati mici.  Nivelul corpurilor cetonice creste atunci cand nu se consuma alimente/se tine post, sau cand se adopta o dieta cu aport foarte scazut de carbohidrati, care poate induce starea denumita cetoza.  Cetoza este un proces natural care apare atunci cand grasimile sunt transformate in energie de catre organism - de obicei cand acesta nu primeste suficienta glucoza (carbohidrati), pentru a asigura corpului energia de care acesta are nevoie. Grasimea este defalcata in energie si corpi cetonici (produse moleculare obtinute in urma procesului metabolic).
O alta metoda de a mari numarul de corpuri cetonice in organism consta in consumul de grasimi de tipul Trigliceride cu Lant Mediu (MCT – medium chain triglycerides) – uleiul de nuca de cocos si de seminte de palmier fiind o buna sursa de MCT.  Aceste lanturi medii de trigliceride sunt convertite in corpuri cetonice de catre ficat, putand fi apoi utilizate de creier sau alte organe ca sursa de energie.  Reprezinta totodata o sursa de energie mai repede disponibila decat in cazul altor grasimi si nu sunt rapid transformate  in depozite de grasime in organism.  Teoria avansata este ca aceste corpuri cetonice ar putea functiona ca sursa alternativa de energie pentru neuronii care si-au pierdut capacitatea de utilizare a glucozei (consecinta a bolii Alzheimer).
Si astfel, Dr. Newport a inceput administrarea de ulei de nuca de cocos sotului ei, ulterior combinandu-l si cu alte uleiuri cu continut mare de MCT.  Conform consemnarilor Dr. Newport, efectele acestei masuri au fost : imbunatatirea memoriei de scurta durata, alevierea starilor de depresie, revitalizarea personalitatii sotului si diminuarea problemelor de mers si de vedere – iar analiza RMN a relevat stoparea procesului de reducere in volum a creierului.
Autoarea cartii citeaza rezultate ale unor cercetari conform carora dietele generatoare de corpuri cetonice pot ajuta in tratarea unor cazuri dificile de epilepsie si posibil de Parkinson, precum si alte tulburari neurologice, putand totodata ameliora starea de constienta si sanatate in general.  Aproape toate aceste concluzii sunt de natura strict tehnica si teoretica – sau cercetari preliminare efectuate deocamdata pe animale.  Se pare insa ca nici unul dintre studiile de cercetare nu a folosit ulei de nuca de cocos, ci solutii speciale de corpuri cetonice,sau alte produse pe baza de concentrat de MCT.   Un studiu din 2009 asupra unui asa zis “aliment medical” costisitor, pe baza de reteta, continand doze mari de MCT ( AXONA – studiul fiind finantat de producator) – a evidentiat ameliorari minore la pacientii  Alzheimer aflati in stadii incipiente sau moderate.
Potrivit declaratiilor oficiale ale “Societatii pentru boala Alzheimer”,  “..unele persoane au afirmat ca uleiul de nuca de cocos a ajutat in boala Alzheimer, dar pana in prezent, nu exista nici un studiu clinic pentru testarea efectelor uleiului de nuca de cocos in boala Alzheimer.  Acelasi lucru este valabil si in cazul uleiurilor tip MCT din farmacii, disponibile fara reteta.
Totusi experientele multor bolnavi de Alzheimers care au administrat Ulei din Nuca de Cocos converg catre concluzia clara ca acest ulei poate avea un efect benefic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu