marți, 23 octombrie 2012

Exersarea mentală duce la transformarea noastră


Prin exersare mentală intenţia noastră se canalizează şi se concentrează numai pe o idee, un gând, o dorinţă. Astfel folosim lobul frontal la capacitatea maximă şi beneficiem de facultăţile sale magnifice pentru a face schimbarea pe care o dorim.
Exerciţiul trebuie să imite experienţa reală a acţiunii respective. Când se ajunge la această concentrare încât să te vezi că faci o activitate, exersarea mentală şi realizarea efectivă sunt unul şi acelaşi lucru.
Autor articol: Psiholog Niculina Gheorghiţă
Vă dau un exemplu personal: Acum o săptămână am început să exersez mental stând întinsă în pat cum fac gimnastică, cum fac mişcări fizice (15 minute dimineaţa şi 15 minute seara). Mă vizualizam cum fac abdominale, genoflexiuni, diverse mişcări pentru tonifiere şi slăbire. Surpriză după 6 zile m-am cântărit şi am constatat că am slăbit 2 kg (am mâncat la fel în tot acest timp, am făcut cam aceleaşi activităţi curente pe care le făceam şi înainte) iar eu am fost mai activă şi mai odihnită de-a lungul acestor zile. Aşa că am exersat, şi am înţeles că, creierul nostru nu face diferenţa între acţiunea fizică reală şi acţiunea prin exersarea sau vizualizarea mentală.
Prin exerciţiu mental important este:
  • să ştii ce îţi doreşti
  • să vezi la nivel cognitiv cum se fac paşii pe care îi ai de parcurs
În termeni de schimbare personală, exersarea mentală reprezintă conceperea sinelui într-o anumită situaţie şi adoptarea unui comportament diferit (sau pur şi simplu transformarea personalităţii) faţă de comportamentul sau personalitatea anterioară.
Putem exersa din punct de vedere cognitiv, starea de sănătate, starea de vitalitate, de calm, de bucurie, de bunăvoinţă, de compasiune, de răbdare, de înţelegere, de hotărâre, etc.
De exemplu ai ceva de făcut şi eşti agitat, nerăbdător şi nesigur pe tine. Înainte de a acţiona, de a face ceva ce ţi-ai propus vizualizează-te cum eşti calm şi liniştit, sigur pe tine şi încrezător, fără aşteptări, având în prim plan doar acţiunea pe care vrei să o faci. Te las pe tine să-mi spui cum a fost şi ce s-a întâmplat cu tine.
Exersarea mentală ne oferă posibilitatea să creăm un nou nivel de conştiinţă, fără să întreprindem nimic fizic, doar să gândim.
Când ne concentrăm sau focusăm pe ceva, lobul frontal atenuează activităţile celorlalte părţi din creier astfel încât nu ne mai distrage nimic şi putem rămâne concentraţi doar pe acea idee. Cu cât stai mai mult focusat cu atât începi să crezi în ceea ce vrei de fapt şi aşa apare o nouă reţea neuronală. Fiind în focus real, lobul frontal cere să se facă linişte şi deoarece el e „dirijorul” întregului creier se potolesc toţi centrii nervoşi şi zonele din creier care ne bulversau şi e ca şi cum conştiinţa noastră ar părăsi celelalte circuite şi începe să lucreze la construirea noii reţele (idei, dorinţă) pe care o focusăm în momentul respectiv.
Când ne asigurăm de concentrarea atenţiei, în activitatea cerebrală şi în percepţia noastră se produc modificări substanţiale. În aceste momente de focus profund în care zgomotele au încetat cu adevărat, putem învăţa şi modifica modul obişnuit de funcţionare a creierului şi implicit a minţii.
Atunci când exersăm mental se activează circuitele existente legate de informaţia pe care exersăm şi aşa cum spune legea repetiţiei, celulele nervoase care se activează împreună sfârşesc prin a fi interconectate. În momentul în care s-au activat în noul set de circuite şi se activează producem conştiinţă şi ştim că datorită numărului mare de conexiuni sinaptice pe care le putem crea, dispunem de infinite nivele de conştiinţă pe care creierul le poate produce la comanda Sinelui Divin.
Exersând mental toate acţiunile viitoare încălzim circuitele nervoase asociate, şi drept rezultat, avem deja format cadrul mental al învingătorului. Imaginaţi-vă ce diferenţă ar fi în viaţa noastră de zi cu zi, dacă am exersa cum să fim bucuroşi, veseli, mulţumiţi, împliniţi, etc.
Dacă nu mai activăm neuronii de tip supărare, mâhnire, irascibilitate, furie, frică ei nu se mai interconectează, ceea ce înseamnă că ne concentrăm asupra unor aspecte specifice cum ar fi cine şi cum vrem să fim, şi începem prin exersarea mentală să plasăm această imagine mentală a noii personalităţi sub ochii lobului frontal, prin efort cognitiv (focus) nu numai că putem crea noi circuite neuronale, dar ne putem debarasa de conexiunile rigidizate care ne ţin în rutină, lipsă de creativitate, suferinţă.
Prin exersarea mentală, atenţie, repetiţie şi prin activarea de noi reţele nervoase conform altor tipare, putem detemina comunităţi de neuroni să se îngemăneze în noi combinaţii, ca să creăm un nou nivel de conştiinţă gen răbdare, blândeţe, veselie, iubire, iertare, etc – şi orice stare pe care vrem să o transformăm în atitudine.
Exersarea mentală a personalităţii pe care ne-o dorim nu e de fapt decât o evocare a modului în care putem deveni acea fiinţă superioara pe care ne-o dorim, pe baza celor învăţate şi memorate. Când conjugăm noi reţele nervoase care să se activeze, în secvenţe, tipare şi combinaţii diferite, creăm un nou nivel de conştiinţă. Şi deoarece mintea se produce atunci când creierul este în acţiune, cu cât ne concentrăm mai mult cu atât creăm mai multă minte şi ne extindem spre mintea nelimitată a lui Dumnezeu.
În momentul în care creăm o minte nouă realizăm un salt cuantic prin care începem să formăm un creier nou. Când am creat un nou creier arhitectura noastră cerebrală se transformă în circuite nervoase mai perfecţionate şi mai evoluate, vechile tipare sunt înlăturate, astfel creierul nou format transmite noi semnale către celulele din organism şi organismul se modifică în altul nou. Deci mesajele din creier duc la transformarea celulară care duc la formarea din interior a unei atitudini (calm, linişte, răbdare, fericire, veselie, bucurie, împlinire, etc) pe care ne-o dorim conştient. Vă doresc spor la lucru cu voi pentru a vă crea noi reţele neuronale pentru schimbarea voastră spre bucurie. Cu drag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu