duminică, 28 octombrie 2012

Gheorghe Mărmureanu: "Poate fi un cutremur de până în 7 pe scara Richter în România, nu mai mult"


Gheorghe Mărmureanu avertizeză că un cutremur cu magnitudine de până la 7 se poate produce oricând
Gheorghe Mărmureanu, directorul ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului, a explicat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, dacă trebuie sau nu să ne aşteptăm la un cutremur devastator, de intensitate mare, în România şi dacă ar trebui să ne sperie cutremurele din alte ţări. În această dimneaţă, a avut loc un cutremur în Canada cu magnitudine 7.7.
Gheorghe Mărmureanu avertizeză că un cutremur cu magnitudine de până la 7 se poate produce oricând
Cutremurul din Canada a creat îngrijorare şi în România. Gheorghe Mărmureanu a explicat că nu trebuie ca românii să se teamă de posibilitatea producerii unui cutremur devastator, pentru că acesta...nu va veni.

"În ultimii 600 de ani nu au fost mai mult de 6 cutremure cu pierderi mari de vieţi omeneşti şi materiale. În România nu e acelaşi mecanism ca în Italia, în Italia a fost de suprafaţă", a explicat specialistul. Colegii din Italia nu erau seismologi, avea meserii conexe, susţine Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului de Fizică a Pământului, actualmente director ştiinţific la acelaşi institut.

"Informaţia că urmează un cutremur mare e falsă. Cutremurul din România -n.r. de duminică dimineaţă, în Vrancea, de 3,4 pe scara Richter- - nu înseamnă nimic, e o mişcare tectonică continuă, Pământul e un sistem viu, lucrează. Dar nu înseamnă nimic mai mult. În Balcani sunt foarte multe cutremure...şi?", a spus Mărmureanu la Realitatea TV.

"Poate fi un cutremur de până în 7 pe scara Richter în România, nu mai mult. Nu e un pericol un cutremur de 7 pentru România. În 2004 şi 1986 am trecut prin aşa ceva şi nu s-a întâmplat nimic grav, dar în Italia, de exemplu, un cutremur de 6,3 e mortal", a mai explicat specialistul.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu