vineri, 7 decembrie 2012

Al treilea cavaler al Apocalipsei? Miliarde de oameni vor muri de foame


Pământul a trecut cu mult timp în urmă de limita până la care poate susţine în mod durabil populaţii aşa mari iar în câteva zeci de ani întreaga planetă se va confrunta cu foametea generală.


Miliarde de oameni vor muri de foame, crede Jeremy Grantham
Miliarde de oameni vor muri de foame, crede Jeremy Grantham

Apocalipsa? Încălzirea globală? Lipsa petrolului? Care să fie cauza? Ei bine, niciuna. Ci lipsa fosforului, crede investitorul Jeremy Grantham, co-fondator la GMO, una dintre cele mai mari companii de administrare de fonduri din lume, cu active de 104 miliarde de dolari, scrie jurnalul.ro

Grantham a publicat un studiu îngrijorător legat de viitorul omenirii. El crede că Terra nu poate susţine decât 1,5 miliarde de oameni, faţă de cele 7 miliarde de acum sau perspectiva a 10-12 miliarde către care ne îndreptăm în viitorii ani. Care e viziunea lui? Ei bine, vom muri literalmente de foame. Și asta pentru că tocăm într-un ritm ameţitor un element critic pentru abilitatea noastră de a produce mâncare: fosforul. Acesta este un ingredient din îngrăşămintele chimice şi se află într-o cantitate limitată, la fel ca şi potasiul, un alt element necesar dar rar.

Momentan omenirea produce recolte agricole tot mai mari, atât în termeni bruţi cât şi raportat la hectar numai datorită creşterii utilizării fosforului. Dar acesta nu este infinit, şi, potrivit estimărilor, se va ajunge la un maxim de extracţie în jurul anului 2030.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: Sursa:www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu