duminică, 13 ianuarie 2013

FOTO, VIDEO. O eruptie solara uriasa ne ameninta planeta. Care sunt riscurile


AR 1654, una dintre cele mai mari pete solare, a aruncat in spatiu bucati uriase de plasma incinsa. Astronomii spun ca trebuie sa ne asteptam la eruptii tot mai dese, pentru ca activitatea soarelui va atinge intensitatea maxima in acest an.
Vineri, la ora 10.45, ora Romaniei, discul de foc a aruncat in spatiu primele particule de plasma. Cinci ore mai tarziu, urma o alta explozie, de data aceasta mai redusa in intensitate. Acum, materia incandescenta erupta de pata solara AR1654 se intreapta spre Pamant. 
"Avem acum o pata solara care a aparut pe Soare pe emisfera indreptata spre Pamant. Energia inmagazinata intr-o pata solara este foarte mare si uneori poate sa scape de pe Soare", explica Adrian Sonka, coordonatorul observatorului astronomic. 
Observatoarele Nasa urmaresc zilnic activitatea solara si au in vizor mai ales aceasta uriasa pata solara indreptata spre Pamant, cunoscuta sub numele de AR1654, care a erupt vineri. Astronomii spun ca aceasta creste de la o zi la alta, ajungad sa depaseasca deja dimensiunea Terrei si devine tot mai activa.
Soarele este in acest moment in faza de activitate maxima. Se intampla asta o data la 11 ani, atunci cand discul de foc isi inverseaza polii. E adevarat insa ca planeta noastra are un camp magnetic care o protejeaza de acest bombardament cu plasma incinsa. 
Asadar, nu ne asteptam la dezastre majore, insa exploziile solare de anul acesta ne vor afecta. 
eruptie solara
"Pericolul ramane datorita faptului ca electronica a evoluat foarte mult in ultimul deceniu, sistemele electronice sunt ceva mai sensibile la pulsurile de radiatie provocate de exploziile solare. Efectele se pot simti pe satelitii de comunicatie in principal care reprezinta o infrastructura critica pentru planeta Pamant, pot sa apara deranjuri in sistemele energetice", declara Marius Piso, Presedintele Agentiei Spatiale Romane.
In cazul unei explozii puternice, sunt evitate si zborurile deasupra polilor. Daca apar interferente mari, cei din aviatia romana au la dispozitie patru variante de rezerva pentru a mentine comunicarea dintre piloti si sol. Mare atentie si la radiatiile solare care ne pot afecta direct. Dermatologii ne sfatuiesc sa folosim creme cu protectie, indiferent de anotimp.
Sursa: stirileprotv.ro / spaceweather.com



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu