duminică, 6 ianuarie 2013

Fractalii – Elementul secret al Universului


  Îi puteți întâlni în pădurea tropicală, în cercetarea medicală, în filme și sunt peste tot în lumea comunicațiilor fără fir. Unul dintre cele mai mari secrete de ”proiectare” a naturii a fost într-un final revelat. Este o formă ciudată, despre care poate nu ai auzit niciodată, dar este peste tot în jurul tău, un zig-zag repetitiv: fractalii. 

        Colocvial, fractalul este “o figură geometrică fragmentată sau frântă care poate fi divizată în părți, astfel încât fiecare dintre acestea să fie (cel puțin aproximativ) o copie miniaturală a întregului”. Acest film documentar, realizat de Nova, ne poartă, cu ajutorul unor matematicieni rebeli, într-o călătorie fascinantă în lumea geometriei fractalilor. Timp de secole, fractalii au fost considerați inaccesibili cunoștințelor matematice, fiind imaginați și studiați inițial de matematicieni precum Georg Cantor, Karl Weierstrass şi Felix Hausdorff. 

Vizionare online Elementul secret al Universului – Fractalii cu subtitrare *(aceasta este partea a doua a documentarului)


  


Sursa: ellenamihaela.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu