duminică, 6 ianuarie 2013

Povestea lui John Kiriakou. Primul ex-agent CIA condamnat pentru divulgare de informatii secrete


John C. Kiriakou este primul fost ofiter al C.I.A. care a fost condamnat la inchisoare pentru ca a divulgat informatii clasificate unui jurnalist.
Acum, cand se uita la ce a facut, John C. Kiriakou recunoaste ca a gresit. Insa in urma cu un an, atunci cand agentii F.B.I. l-au rugat sa treaca pe la ei sa ii "ajute" la un caz, el nu a ezitat. In perioada in care a lucrat ca ofiter al CIA, Kiriakou a colaborat indeaproape cu agentii FBI. Ba chiar, cu doar cateva luni inainte, el tocmai raportase FBI-ului o incercare de recrutare a sa de catre o persoana pe care o banuia ca ar fi fost spion al Asiei.
"Fac orice pentru FBI", a replicat Kiriakou, citat de MSNBC.
Dupa doar o ora de discutii cu cei doi agenti ai Federal Bureau of Investigation si-a dat seama care era adevarata tinta a anchetei. Intr-un final, cei doi agenti i-au spus fostului ofiter: "Ca sa nu existe nelamuriri, va anuntam ca exact in acest moment are loc o perchezitie la locuinta dumneavoastra, iar toata aparatura dumneavoastra electronica este verificata."
Pe 25 ianuarie 2013 John C. Kiriakou va incepe executarea pedepsei de 30 de luni de inchisoarein procesul in care a fost acuzat de incalcarea Legii privind protectia identitatii persoanelor prin transmiterea unui e-mail cu numele unui agent CIA aflat sub acoperire, unui jurnalist freelancer. Ziaristul nu a mai dat publicitatii numele descoperit, iar Kiriakou si-a recunoscut vina.
Legea respectiva de protectie a identitatii persoanelor a fost adoptata in 1982, avand drept tinta institutiile de presa radicale care incercau in mod deliberat sa deconspire agentii secreti, punand in pericol vietile acestora si munca desfasurata de ei. In cei 30 de ani de "lupta" intre C.I.A. si institutiile media, acesta este primul caz in care un fost ofiter este condamnat pentru divulgare de informatii clasificate.
In cei aproape 15 ani de munca la CIA, John C. Kiriakou a obtinut multe laude din partea superiorilor, unele dintre acestea datorandu-se muncii sub acoperire in actiunile de vanare a membrilor Al-Qaeda si a altor teroristi. El a condus echipa din 2002 care l-a gasit pe Abu Zubaydah, un terorist Al-Qaeda specializat in logistica, dar a capturat si alti militanti in Pakistan - fapte care au fost considerate de statul american drept victorii ale SUA dupa evenimentele din 11 septembrie.
Dupa ce a parasit CIA-ul in 2004 pentru o slujba de consultant, a primit caracterizari diferite. Unii l-au descris ca fiind o persoana cu abilitati deosebite, in primul rand ca analist si apoi ca organizator, in timp ce altii l-au considerat "a loose cannon" (o persoana care provoca pagube propriei echipe, n.trad.).
El sustine ca a dezvaluit acel nume doar pentru a ajuta un scriitor sa gaseasca o posibila sursa de inspiratie si nu s-a gandit nicio clipa ca agentul aflat sub acoperire ar putea ajunge in opinia publica, in vazul tuturor. "Nu trebuia sa dau acel nume. Regret ca am facut asta, nu o voi mai face niciodata", a spus el vineri, in ultimul dintr-o serie de interviuri pe care le-a acordat presei.
Sustinatorii sai sunt formati din vechi prieteni, fost spioni, critici de stanga ai actualei guvernari si crestini conservatori care se opun practicilor de tortura.
Regizorul Oliver Stone i-a trimis un mesaj de incurajare, la fel cum au procedat si cativa profesori de la Universitatea Liberty, unde a predat Kiriakou. Opinia acestora este ca fostul agent CIA este supus oprobriului, desi si-a riscat viata de multe ori pentru a-si apara tara.
Sursa: stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu