vineri, 11 ianuarie 2013

ROMÂNI FRUMOŞI. Personalităţi din România surprinse în IPOSTAZE INEDITE


Portretele a 29 de personalități contemporane se reunesc pentru prima oară într-o expoziție deschisă publicului în perioada 5 – 19 ianuarie la Cărturești Verona. Expoziția face parte din proiectul "Români Frumoși – galerie de valori", un demers inițiat de fotograful Matei Buță cu scopul promovarii românilor care se remarcă prin performanțele lor. Vernisajul are loc vineri 11 ianuarie, ora 19:00 în ceainărie.

Personalităţi din România, în ipostaze inedite
Personalităţi din România, în ipostaze inedite

Istorie, Medicină, Film, Teatru, Muzică, Cercetare ȋn Stiinţă, Literatură, Artă Populară, Teologie, Arhitectură, Sculptură sunt doar cȃteva dintre domeniile de activitate definitorii pentru o conștiinţă colectivă sănătoasă. Câțiva români contemporani se remarcă în aceste domenii prin performanțele, descoperirile, operele lor. Cu un titlu simplu și direct, proiectul „Români Frumoși” inițiat de fotograful Matei Buță este o invitație la cunoaștere a acestor personalități marcante prezentate într-o galerie de valori compusă din fotografii identitare și biografii scurte.
Personalităţi din România, în ipostaze inedite
"Fotografia este un instrument de prezentare și reprezentare umană. Aceasta este premisa de la care am plecat în realizarea proiectului. Miza este aceea de prezentare a unor personalități contemporane în portrete identitare care să-i surprindă în mediul lor de excelență, cadrul captând elemente definitorii din biografia fiecăruia în speranța că, vizualizând aceste fotografii, ne va fi mai ușor să ni-i (re)amintim", susține fotograful Matei Buță.  
  Personalităţi din România, în ipostaze inedite
Realizat în parteneriat cu Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN), proiectul „Români Frumoşi” strânge laolaltă 29 de portrete prezentate sub forma unei serii de expoziții și ulterior a unei galerii online găzduită pe platforma www.romani-frumosi.ro, scopul final fiind reunirea fotografiilor acompaniate de biografii scurte într-un album.
Personalităţi din România, în ipostaze inedite
În perioada 10 mai – 15 iunie 2012 portretele au fost împărțite în 4 expoziții instalate simultan pe simezele librăriilor Cărturești din Constanța, Iași, Cluj și Timișoara. Cei 29 de Români Frumoși se reunesc pentru prima oară în expoziția deschisă publicului în perioada 5 - 19 ianuarie la Cărturești Verona din București. Vizitatorii vor putea aprecia, de exemplu, portretul celei care la 17 ani are 21 de expediții, 6 recorduri de vârstă şi Seven Volcanoes cuceriți; al actriței cu cele mai multe premii UNITER; al primului medic de chirurgie plastică pentru copii; al țesătoarei maramureșene faimoasă la nivel internaţional; al arhitectului român care a proiectat cea mai înaltă clădire din lume din secolul 20; al primului doctor român care a efectuat un transplant de inimă în 1964; al singurului cosmonaut român. Vernisajul are loc vineri 11 ianuarie, ora 19:00 în ceainăria librăriei. 
Personalităţi din România, în ipostaze inedite
Proiectul „Români Frumoşi”  este posibil datorită sprijinului acordat de iStyle, F64, Vodafone şi Epson, cu susţinerea media a Radio France Internaţional, Radio România Cultural, Revista Arte şi Meserii, Foto-magazin.ro, Vernisaje.com, Foto4ALL, Clubul Foto, România Pozitivă, Metropotam, Webcultura, Agenţia de carte, Academia de fotografie, Port.ro, Modernism și a www.BrandingpentruFotografi.ro - platforma de servicii de branding și comunicare pentru fotografi.

Matei Buță este fotograf freelancer pasionat de fotografia de portret, peisaj și fotografia de stradă. Matei și-a făcut ucenicia în fotografia de portret în SUA iar „Români Frumoși“ este primul său proiect expozițional.


Sursa: REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu