duminică, 20 ianuarie 2013

Urșii polari, în pericol din cauza topirii ghețurilor


Viitorul urșilor polari este „cel puțin nesigur” din cauza „încălzirii accelerate” a zonei arctice, a avertizat filiala canadiană a organizației ecologiste mondiale „World Wide Fund for Nature”, relatează AFP.
Schimbările climatice sunt cu siguranță o amenințare majoră pentru acești urși a căror supraviețuire depinde în mod direct de existența ghețurilor, a afirmat Geoff York, expert în conservarea speciilor pentru WWF. El consideră că anul 2013 va fi crucial pentru viitorul urșilor polari.
Organizația WWF a proclamat anul 2013 drept „Anul internațional al ursului polar”, amintind că în 2013 se împlinesc 40 de ani de când a fost semnat „Acordul pentru conservarea urșilor polari”. Documentul a fost semnat de cele cinci state în care trăiesc populații de urși polari: Canada, Statele Unite, Rusia, Norvegia și Danemarca (Groenlanda).
De-a lungul ultimelor patru decenii, aceste state au finanțat evaluări științifice cu scopul de a identifica cele mai vulnerabile populații de urși polari. Totodată, au fost create habitate protejate pentru aceste animale.
Geoff York estimează că statele în care trăiesc urși polari trebuie să protejeze habitatul urșilor, să limiteze dezvoltarea industrială a zonei arctice și să finanțeze cercetarea pentru ca „populațiile de urși polari să se mențină sănătoase”.
În Canada trăiesc 60% din cei 20.000 – 25.000 de urși polari de pe planetă. În 2011, Guvernul canadian a trecut ursul polar pe lista sa de specii vulnerabile sau amenințate, apreciind că situația sa este „îngrijorătoare”.
Oamenii de știință au împărțit populația mondială de urși polari în 19 grupuri, în funcție de regiunea în care acestea trăiesc. Datele din teren arată că aproape jumătate din aceste subpopulații sunt în scădere.
Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu