miercuri, 27 februarie 2013

Ereditate sau Karma II

Vezi aici partea I :
http://sfatuitoarea.blogspot.ro/2013/02/ereditate-sau-karma.html


Povestea Inceputului

Este interesant cum toate se ogliindesc ca niste ape si cum apele de jos le oglindesc pe cele de sus si viceversa, asa cum „Tot ceea ce este sus este ca si ceea ce este jos si tot ceea ce este jos este ca si ceea ce este sus”  la fel cum este „ Precum in cer asa si pe pamant” . Unicitatea se manifesta in ambele planuri.
Asa cum Dumnezeu a creat mai intai lumea spirituala in toata unitatea si unicitatea fiecarei fiinte spirituale tot asemeni a oglindit universul material in unitatea si unicitatea fiecarei parti ce il compune. Comunicarea intre cele doua este tainica si departe de cunoasterea omului de astazi.Trebuie sa retinem, ca aspect decisiv, manifestarea Trinitatii: Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Cuvantul (Fiul), Dumnezeu Duhul Sfant, inaintea creearii lumilor spirituale si materiale.  Aceste trei manifestari Dumnezeiesti trebuie contemplate si nicidecum cautate cu mintea lucida.
Temelia Creatiei, a Ingerilor si intregii Zidiri Ceresti cat si a Veacurilor, Timpurilor si Universului material este Cel prin care s-au facut toate, Cuvantul, Fiul lui Dumnezeu. Caci tot el spune :” Numai prin mine puteti intra la Tatal”. Deci altfel nu se poate si este firesc sa fie asa caci tot prin El, Cuvantul, toate s-au nascut.  Daca am vorbi ceva mai pe limbajul liceenilor am spune ca singura poarta prin care putem intra catre Tatal este Cuvantul Tatalui. E complicat pentru mintea umana sa inteleaga cum Cuvantul lui Dumnezeu s-a pogorat pe pamant, s-a intrupat, a devenit om si s-a facut asemeni noua.Numai inima poate cuprinde  asemenea „ganduri”.
Dar ca sa intelegem mai bine omul, trebuie sa plecam de la originea creatiei.
Gasim aproximativ aceleasi explicatii ale genezei chiar in vremea lui Hermes Tristmegistos, probabil singurul din aceea antichitate timpurie care a vorbit despre Cuvantul lui Dumnezeu dupa cum ii spune „ Verbul Creator”.
Potrivit si cartilor hermetice, niversul este opera unei Inteligente Supreme care a existat inaintea tuturor lucrurilor. Inainte de creatie, nu exista decat Haosul :
„tenebre nesfarsite se aflau atunci in abis, apa si un spirit subtil si inteligent, continut in Haos prin puterea divina. Atunci tasni lumina sfanta si elementele iesira din esenta umeda si toti zeii eliberara natura fecunda”
Acestia sunt termenii prin care Hermes Tristmegistos descrie creatia. De altfel, pentru a intelege ce ar putea fi „forma primordiala anterioara”, el ne vorbeste:
„despre tenebrele ce se preschimba intr-un fel de natura umeda si tulbure, exhaland un fum ca acela scos de un foc, si un fel de zgomot lugubru. Apoi iese din ele un strigat nearticulat, care ar semana cu vocea luminii: un cuvant sfant coboara din lumina asupra naturii”. Aceasta lumina nu este altceva decat Inteligenta, adica Dumnezeu, care precede natura umeda iesita din tenebre, in privinta Verbului, cuvantul luminos, el este fiul lui Dumnezeu. Iata cata apropiere de adevar din perspectiva extraordinarului Hermes. Geneza noastra nu difera cu multa fata de ce a spul el.
Geneza (I,1-4):
„La inceput Dumnezeu a creat cerul si pamantul. Pamantul era fara forma si gol; intunericul era peste fata abisului si duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor. Si Dumnezeu a zis : Sa fie lumina! Si a fost lumina!”
Evanghelia Sf Ioan reduce aceste elemente la minim  si ne da o sinteza inca si mai mistica decat cea din Poimandres :
„ La inceput era Cuvantul si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu...El era la inceput cu Dumnezeu.Toate lucrurile au fost facute prin el si nimic din ce s-a facut nu a fost facut fara El. In El era viata si viata era lumina lumii”
Intelegem pana acum ca toata creatia, mai ales in aceasta faza incipienta, este sfintita si indumnezeita de Creatorul Suprem prin Cuvantul – Verb Creator si Fiu. De aici intelegem mai bine cum Hristos este temelia veacurilor.
Dar sa continuam catre ereditate sau karma...

Va continua

Sursa: http://carareauniversului.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu