miercuri, 13 februarie 2013

Slujbaşii tăinuirii


O zicală strămoşească spune că “Tăcerea e ca mierea” - adevăr necontestat. Numai că se potriveşte mai mult în relaţiile dintre indivizi. Fiindcă, dacă ar fi să extindem proverbul la sfera unei comunităţi, a unui popor, a unei ţări, ne dăm seama că funcţionează mai multe tipuri de tăcere, cum ar fi: tăcerea supusă, cea a resemnării; tăcerea complice, una care ascunde o faptă reprobabilă, sau tăcerea programată, cea a instituţiilor statului - adoptată, afişată în momente în care este interzisă aflarea adevărului, într-o situaţie anume. Un fel de leac pentru adormirea simţului civic. Pe de altă parte, în toate timpurile, orice regim politic a mizat pe interdicţia cunoaşterii a ceea ce se cuvenea spus… supuşilor.   Comunismul a excelat în tăceri programate, vinovate de tăinuirea adevărului; tăceri glazurate în dulceţurile contrafăcute ale dictaturii minciunii.  Sau dezinformării. Impunându-le oamenilor, prin mecanismele dictaturii, să nu cârtească; să nu-şi arate nemulţumirile, să nu se plângă şi să nu protesteze în public. În democraţia capitalismului sălbatic, cetăţenii au dreptul să spună orice. Evident, fără a fi luaţi în seamă. De aceea s-au inventat reţelele “de socializare” pe Internet - de altminteri cu destule capcane. Una dintre ele, Facebook-ul, le permite celor înscrişi să facă schimb şi de bârfe, de informaţii din toate domeniile, inclusiv să-şi arate nemulţumirile faţă de măsurile economice, financiare, etc., pe care utilizatorii, sub nume propriu sau sub anonimat, nu le agreează.
O ameninţare pentru slujbaşii tăinuirii, cei care cultivă ascunderea adevărului?! Este posibil. Cu toate că abuzurile comise la adresa cetăţeanului - supus la nesfârşite privaţiuni, din cauza taxelor şi impozitelor peste puterea lor financiară -  sunt pe faţă. Şi-or fi închipuit acei slujbaşi că dictatura comunistă a operat mutaţii şi în ADN-ul oamenilor?! În zestrea lor genetică?! Sau că spaima a fost atât de mare încât nici urmaşii urmaşilor celor care au trăit în dictatura comunistă nu vor mai fi ispitiţi vreodată să afle ce se ascunde sub toga noii dictaturi capitaliste, a dezordinei, haosului, a distrugerii economiei şi industriei ţărilor din Est ?! Cert este că minţile celor de rând au început să vadă ce se ascunde după cortina promisiunii “tuturor drepturilor posibile”. Internetul a deschis ochii lumii, inclusiv prin reţelele de socializare, despre care s-o fi crezut, iniţial, că vor “vindeca” frustrările indivizilor sau că vor funcţiona precum un cabinet de psihoterapie. S-a dovedit însă că oamenii simpli din Est (ca de altfel şi cei din Vest !) sunt mai presus de previziunile “binefăcătorilor” temporari. Graţie aceloraşi reţele, vedem că nici românii nu sunt mai prejos. Dimpotrivă. Astfel au aflat că proiecte, chipurile de importanţă naţională pentru economia ţării, sunt “documente” de vânzare, pe şest, a bogăţiilor autohtone. Că sunt duşi cu zăhărelul, de două decenii, spre dezastru; că li se distribuie false modele, de împrumut, ca efect al politicii de mondializare; că mediul este compromis prin importurile tacite de reziduuri radioactive; că li se fură, pe căi ocolite şi nedezvăluite, simbolurile spirituale tradiţionale; că le sunt puse la zid arhetipurile culturale, de pildă că Eminescu nu e de-al lor, şi ca atare, trebuie dat jos de pe soclul românismului. Că austeritatea impusă de FMI a fost o “simplă eroare de calcul”, şi că - potrivit unor reputaţi specialişti în domeniul economiei mondiale, precum Olivier Blanchard, economistul-şef al FMI - Fondul Monetar Internaţional s-a înşelat amarnic atunci când “a evaluat starea de sănătate a economiei ţărilor cărora le-au fost impuse cunoscutele “planuri de salvare” de la faliment”.
De ce se află atât de târziu, după ce milioane de oameni din UE au fost aruncaţi în iadul şomajului ?! Cine ascunde cu intenţie toate aceste adevăruri ţinute sub obroc, atâta timp?! Sunt oare în stare aceste dezvăluiri să schimbe atitudinea mai-marilor UE şi ai lumii?! Adevărurile tăinuite şi minciunile dezvăluite vor putea să stingă patima războaielor pentru resursele naturale?! A distrugerii economiei statelor în scopul instaurării unei dominaţii mondiale?! Utilizatorii Internetului resping ideea Dominaţiei Mondiale - catastrofă pe care o numesc “singura apocalipsă posibilă, care nu va avea loc…”.
Autor: Veronica Marinescu
         gandeste.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu