joi, 21 martie 2013

Cine e in spatele diversiunilor cu lapte contaminat si carne infestata?


Serviciile de informatii se afla in posesia unor date ingrijoratoare privind ”scandalurile” din industria alimentara si agricultura. Surse din zona serviciilor speciale au declarat pentru DeCe News ca exista indicii ale unei actiuni concertate de manipulare a consumatorilor romani si straini, pentru a li se induce teama de alimentele produse in Romania.

Manevra ar avea scop de retorsiune, dar poate servi si ca avertisment, pentru descurajarea autoritatilor de la Bucuresti, care pregatesc masuri mai dure in domeniul combaterii evaziunii din importurile alimentare.

Specialistii institutiilor abilitate au semnalat ca la scurta vreme dupa ce ministerul Agriculturii a intarit controlul pietei de citrice, importate pe relatia Turcia, au izbucnit o serie de scandaluri, in tara si strainatate, implicand companii romanesti din domeniul alimentar.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a informat Guvernul ca asupra organelor de control se exercita presiuni in crestere, iar pe diverse canale au sosit amenintari cu represalii la adresa producatorilor romani. Au fost sesizate si serviciile speciale, care au confirmat ipoteza unui atac concertat asupra intereselor romanesti in agricultura.

In ciuda sesizarilor, dar si a solicitarilor Guvernului pentru a combate evaziunea fiscala, reprezentantiiParchetului nu au intreprins pana acum masuri ferme in zona importurilor de legume si fructe.

Mafia importatorilor de produse agricole din Orientul Mijlociu are conexiuni cu retele de comert international, avand capacitatea de a lansa si intretine teme privind siguranta alimentelor.

Astfel, la peste 6 luni dupa ce unele exporturi romanesti au ajuns in Germania, s-a descoperit carne de curcan cu Salmonella, a izbucnit criza laptelui contaminat cu aflatoxina, se descopera in serie  carne de cal introdusa in produse etichetate diferit etc.

Mari concerne internationale specializate in produse lactate  sau comert au fost tarate in aceste diversiuni, generandu-le pierderi materiale si de imagine. De remarcat ca firmele respective produc in Romania, sau folosesc materie prima de la fabrici romanesti.

La realizarea acestor actiuni de manipulare au contribuit si functionari ai statului, care au dat curs unor solicitari/reclamatii, sau este posibil sa fi actionat cointeresat, in baza unor relatii mai vechi cu retelele de contrabandisti.

Direct afectati au fost fermierii, dar si marele public va resimti in viitor efectele economice ale scandalurilor repetate din industria alimentara.

Atacurile la adresa producatorilor din Romania reprezinta si o agresiune la adresa zonei economice europene, iar masurile ar trebui sa vizeze retelele de crima organizata ce actioneaza transfrontalier, venind din Orientul Mijlociu. Mai ales ca o parte a profiturilor obtinute ilegal ar putea finanta operatiuni de tip terorist.

Sursa: http://www.bzi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu