marți, 12 martie 2013

Semintele de in


Inul sau Linum usitatissimum este una dintre cele mai cunoscute plante cultivate in scopuri industriale. Acesta planta erbacee, originara din India si China, este utilizata pentru fibra sa si pentru seminte (din care se obtine uleiul de in). Inul este o planta  prezenta in istoria umanitatii inca din cele mai vechi timpuri, fibrele de in fiind cele mai vechi materiale utilizate de om.
Insa acesta planta nu este cultivata doar pentru larga sa utilizare in industria textila. Semintele de in sunt recomandate in curele de slabire si in mentinerea sanatatii. Micile seminte de culoare bruna, lucioase si tari, sunt folositoare doar dupa ce au ajuns la maturitate. Se pot consuma ca atare sau macinate.
Semintele de in sunt usor de introdus in regimul alimentar deoarece au un continut ridicat de fibre, fiind ideale pentru micul dejun (amestecate in cerealele cu lapte). De asemenea este recomandat sa se manance cate 1-2 lingurite pe parcursul zile. Daca pot parea prea greu de consumat, semintele de in se pot inmuia in apa sau lapte sau chiar iaurt.
Fibrele din semintele de in vor reduce dimineata senzatia de foame si vor imbogati alimentatia cu un complex de vitamine (cele de tip B) si antioxidanti (de tipul Omega 3, continut intr-o proportie mai mare chiar decat in peste).
Beneficiile semintelor de in
Ulei si seminte de inAfectiunile pe care micile seminte de in ne ajuta se le prevenim sunt nenumarate. Semintele de in reduc nivelul colesterolului din sange, a trigliceridelor si nu in ultimul rand scad tensiunea arteriala. Sunt prevenite, prin consumul de seminte de in, atacul cerebral si infarctul. Pe langa faptul ca reduce pofta de mancare, inul ajuta si in arderea grasimilor acumulate in organism.
Avand in vedere numeroasele tipuri de cancer la care organismul uman este predispuns, trebuie mentionat faptul ca inul ajuta in prevenirea cancerului de san, de prostata, de colon. Semintele de in contin lignina, o fibra ce neutralizeaza celulele cancerigene, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar.
S-a demonstrat ca acestea pot avea un rol important si in cazul bolilor autoimune, impotriva artritei, lupus-ului. Nu sunt de neglijat nici beneficiile pentru tranzitul intestinal. Semintele de in sunt un bun laxativ, fiind recomandat sa se consume seara. Se atenueaza astfel si efectele bolilor inflamatorii intestinale. Pentru ca semintele sa aiba efect, se recomanda si consumarea lor fara a fi mestecate, ele absorbind lichidul din stomac, ajutand la eliminarea toxinelor pe parcurs ce tranziteaza tubul digestiv.
Semintele de in in alimentatie
Cei care nu pot consuma semintele ca atare pot sa le folosesca in salata; acestea se vor inmuia, absorbind lichidul din legume. Semintele de in pot fi folosite si in produsele de panificatie, paine si produse de patiserie cu seminte (se pot adauga si seminte de dovleac si floarea soarelui).
De asemenea se poate prepara un mucilagiu de seminte de in, ceea ce presupune ca acestea sa fie lasate in apa sa se umfle si apoi sa fie consumate, fara a fi fierte. Devin moi si ajuta in tranzitul intestinal, prevenind constipatia la fel ca si uleiu de in. Acesta stimuleaza sistemul nervos, imbunatateste aspectul pielii, putand fi folosit si extern, pentru masarea acesteia.
Cu toate acestea este recomandata dozarea cantitatii de seminete de in pe care o consumam zilnic (recomandat fiind 1-2 lingurite pe zi). Ele pot deveni toxice pentru organism in cantitati exagerate, pe de alta parte au un numar mare de calorii pe care trebuie sa ne si asiguram ca le ardem prin efort fizic pe parcursul unei zile.
Sursa: www.pro-sanatate.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu