marți, 12 martie 2013

Telenovela Chevron continuă: Gazele de șist, “arse” din rațiuni politice!


Chevron_generice_22_7.jpg
Grupul de Inițiativă al Societății Civile Bârlad susține că americanii de la Chevron ar fi încheiat un contract cu Aquavas Vaslui pentru apa necesară în procesul de fracționare hidraulică. Primăria Bârlad refuză să avizeze mitingul de protest din 4 aprilie. Primarul Constantinescu susține că ar fi primit “numeroase reclamații” din partea unor instituții, deranjate de gălăgia făcută de manifestanți.
Este clar că, în spatele războiului pe care societatea civilă l-a declanșat contra exploatării gazelor de șist, se mai poartă un război, poate chiar mai pătimaș: cel al intereselor politice. Asta s-a văzut clar la acțiunea de protest de la sfârșitul lunii trecute, când mii de bârlădeni (dar și oameni veniți din alte colțuri ale țării) au ieșit în stradă pentru a-și exprima încă o dată opinia față de acest subiect controversat. La marșul de atunci s-au strecurat și câteva panouri cu mesaje îndreptate împotriva deputatului Adrian Solomon, ba chiar s-a ajuns la scandări ostile împotriva primarului Constantin Constantinescu, chiar sub geamurile biroului său. Totul a pornit de la faptul că oamenii i-au acuzat pe cei doi că din contestatari s-au transformat în adepți ai Chevron. Grupul de Inițiativă al Societății Civile (GISC) Bârlad s-a dezis de aceste manifestări și, prin vocea preotului Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad, a anunțat că nu are nimic de a face cu mesajele politice.
Totuși, ceea ce s-a întâmplat atunci nu a rămas fără reacție din partea autorităților locale. La sfârșitul săptămânii trecute, la Primăria Bârlad a avut loc o întâlnire cu reprezentanții GISC, care au solicitat avizul pentru mitingul de protest programat pentru 4 aprilie. Surpriză de proporții: primarul a refuzat. Iată explicația care ne-a fost oferită de edilul-șef: “În cadrul comisiei de avizare, întrunită pentru a discuta această cerere venită din partea GISC Bârlad, au fost discuții și s-a atras atenția legat de ora solicitată pentru derularea acțiunii, respectiv ora 15. S-a considerat că această oră constituie un impediment din cauză că amploarea acțiunilor preconizate a se desfășura este de natură să perturbe activitatea unor instituții publice, transportul public în comun de călători etc. Întreaga coloană de manifestanți ar urma să treacă prin fața unor instituții precum Palatul de Justiție și Spitalul municipal de urgență. Am primit numeroase sesizări din partea unor astfel de instituții, care ne-au transmis că, la ultima acțiune de protest, activitatea lor a fost perturbată. Prin urmare, în conformitate cu articolul 10 din Legea nr. 60/1991, suntem în imposibilitatea de a emite un aviz favorabil pentru organizarea acestei manifestări”.
De fapt, în spatele acestui refuz, argumentat aparent legal, stă un lucru cât se poate de clar: Constantinescu & co. nu vor să vizioneze iarăși mesaje ostile.
“Noi nu facem altceva decât să luptăm pentru dreptul la viață”
Cei de la GISC Bârlad s-au arătat intrigați. Contactat telefonic, preotul Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad, ne-a declarat: “Noi încă nu am primit nicio înștiințare oficială din partea primăriei în acest sens. Însă, sincer, mă îndoiesc că există oameni sau chiar instituții în Bârlad care să se fi opus organizării acestei acțiuni de protest din astfel de motive. Și noi trăim în mijlocul comunității și nu ne-au parvenit niciodată asemenea semnale. Și nici nu are cum să fie așa, atât timp cât noi nu facem altceva decât să luptăm pentru dreptul la viață și o natură curată pentru noi și generațiile care ne vor urma. Nu suntem nici manipulați politic și nici nu facem jocul cuiva, ci luptăm pentru un drept constituțional”.
Lăiu a mai spus că GISC este dispus să accepte orice altă oră sau chiar o altă zi pentru derularea acțiunii de protest.
Primarul Constantinescu a ținut să facă o precizare: “Vreau ca toți oamenii să înțeleagă că eu am aceeași poziție ca și până acum: sunt împotriva exploatării gazelor de șist prin orice metodă nocivă și poluantă. De aceea, în zilele următoare, vom arbora din nou, în fața primăriei, banner-ul pe care l-am folosit și anul trecut și care precizează clar poziția mea și a domnului deputat Solomon. De asemenea, la intrările în oraș vom posta panouri cu mesaje similare”.
Cei de la GISC susțin că americanii de la Chevron ar fi încheiat un contract cu SC Aquavas SA Vaslui, care va furniza apa necesară în procesul de explorare/exploatare a gazelor de șist. De altfel, însuși Thomas Holst, country-manager pentru România al Chevron, ar fi declarat că pentru apa necesară se va încheia contract cu un furnizor local.
“Este trist și extrem de periculos dacă se va întâmpla acest lucru. Avem șanse foarte mari ca în scurt timp apa să fie raționalizată. Am putea ajunge să primim apă doar câteva ore pe zi”, ne-a declarat expertul geolog Gabriel Milan Sava, membru al GISC Bârlad.

Sursa: obiectivdevaslui.ro
Material semnalat pe mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu