sâmbătă, 16 martie 2013

The Guardian: Coronavirusul, noua pandemie care va lovi omenirea. Avertismentul OMS


coronavirusProtv Ad
Organizatia Mondiala a Sanatatii a tras un semnal de alarma in legatura cu pericolul coronavirusului care a dus la moartea a jumatate dintre pacientii infectati pana acum. "Este aceasta urmatoarea pandemie?" se intreaba publicatia The Guardian.
In luna iunie, 2012, Ali Mohamed Zakim, un medic virusolog de la spitalul Dr Soliman Fakeeh din Jeddah, Arabia Saudita, a descoperit o forma rara si nemaiintalnita a virusului "coronavirus" la un barbat in varsta de 60 de ani, bolnav de pneumonie. Pentru a-i alerta pe oamenii de stiinta, medicul a postat un mesaj pe site-ul proMED, un sistem de comunicare rapida pe internet a informatiilor privind bolile infectioase.
Miscarea l-a costat scump. Spitalul din Arabia Saudita i-a terminat contractul la presiunea Ministrului Saudit al Sanatatii, asa ca medicul s-a intors in Egipt. "A fortat spitalul sa ma faca sa plec. Am fost concediat din cauza asta, insa era datoria mea. Acesta este un virus serios" a declarat barbatul pentru The Guardian.
Cat de grav a fost cazul batranului de 60 de ani? Barbatul a murit la 11 zile de la internare. Pneumonia pacientului s-a inrautatit, iar rinichii si alte organe au inceput sa cedeze in ciuda medicamentelor. Coronavirusul face parte dintr-o larga familie ce include virusuri care provoaca simple raceli, dar si SARS, care a provocat o epidemie de "pneumonie atipica" la originea a 800 de morti in lume in 2003.
Vara trecut, pacientul din Jeddah era un caz singular, insa de cand noua forma de virus a intrat in atentie, in septembrie 2012, alte 15 cazuri au fost identificate, putin mai mult de jumatate dintre pacienti a supravietuit.
Ultima persoana decedata din aceasta cauza a fost confirmata saptamana trecuta in Arabia Saudita. Miercuri, 14 martie, virusul a fost diagnosticat la un locuitor din Marea Britanie, in familia unui pacient tratat de aceeasi maladie, sugerand transmiterea de la om la om, au anuntat autoritatile sanitare.
Desi numarul bolnavilor nu a fost alarmant de mare, aparitia noilor cazuri indica faptul ca boala s-a raspandit in randul pacientilor. "Nu stim inca daca acest virus are puterea sa declanseze o epidemie. Credem ca vedem doar varful aisbergului, insa nu stim unde este sau cat de mare e aisbergul" a declarat Ron Fouchier, un specialist de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.
Ultimul pacient confirmat infectat este al treilea din Marea Britanie, fapt ce a ingrijorat Agentia britanica pentru protectia sanatatii (HPA).
"Confirmarea unei infectii cu noul coronavirus la o persoana care nu a calatorit in Orientul Mijlociu sugereaza ca s-a produs o transmitere de la om la om si ca aceasta a avut loc in Marea Britanie" a declarat profesorul John Watson, seful Departamentului pentru boli respiratorii din cadrul HPA.
Cu toate acestea, virusul nu se raspandeste foarte usor de la om la om, sustin specialistii dupa ce au testat peste 100 de persoane care au intrat in contact cu familia britanica infectata iar rezultatele au iesit negative.
Marea ingrijorare a medicilor este ca virusul actual poate suferi mutatii si se poate adapta la o raspandire mai usoara.
Nimeni nu stie inca de unde a aparut aceasta forma de coronavirus. Exista o suspiciune ca acesta a ajuns la om prin muscatura unui liliac. Si virusul SARS a fost depistat la lilieci, desi a ajuns la oameni de la zibetele infectate. Cercetatorii de la Columbia University studiaza liliecii din Arabia Saudita, din zona unde a aparut primul caz. Insa, multi oameni de stiinta suspecteaza faptul ca un animal intermediar a dus virusul de la lilieci la oameni.
Saptamana trecuta, Medicul Jean-Claude Manuguerra, directorul celulei de interventie biologica de urgenta de la Institutul Pasteur din Paris si presedintele comitetului de coordonare a retelei mondiale de alerta si de actiune in cazul izbucnirii unei epidemii pe Terra, a elaborat o analiza detaliata privind urmatoarea epidemie care va afecta omenirea, informeaza lefigaro.fr.
De-a lungul mileniilor, epidemiile au influentat si au modelat in proportii uriase evolutia omenirii. In prezent ne confruntam si cu bacteriile rezultate in urma fenomenului “rezistenta la agentii antimicrobieni”.
Asadar, luand in considerare toate aspectele genetice si un ansamblu de factori externi combinati, cercetatorii francez au conchis ca urmatoarea mare epidemie ar putea fi un virus cu o mare plasticitate genetica si contagios prin transmitere respiratorie, sub influente animale.
Virusului ii va fi suficient un singur succes obtinut intr-o regiune in care s-au produs mari schimbari in privinta utilizarii terenurilor.
 
Sursa: The Examiner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu