marți, 9 aprilie 2013

Ceaiul de anason


Anasonul este o planta erbacee cunoscuta sub denumirea stiintifica de “Pimpinella anisum” sau sub cea populara de „badean” sau „anison”. De origine asiatica, anasonul este cultivat cu precadere in China, Vietnam, Japonia si este considerat a fi o planta medicinala. Are un miros specific dat de un ulei volatil, de altfel si cea mai importanta substanta activa, numita anetol.
Aspectul fructului de anason este spectaculos, semintele fiind distribuite in forma de stea. De-a lungul timpului, oamenii au ramas impresionati nu doar de forma ci si de proprietatiile pe care micul fruct cu seminte le poseda. Este spre exemplu eficient in tratarea problemelor intestinale, ajutand organismul sa regleze digestia.
Fiind vorba de acest proces realizat de organismul uman, este important de mentionat faptul ca anasonul poate ajuta si in cazul flatulentei (acumulare excesiva de gaze in stomac). Asociat cu un regim alimentar ordonat, cu ingerarea de alimente in cantitate redusa, fara graba, renuntarea la guma de mestecat si bauturi carbogazoase, ceaiul de anason ne poate scapa de aceasta problema stanjenitoare.
Ceaiul de anason – intrebuintari
Anason - stelutaCeaiul de anason, consumat dupa masa, poate ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare (halena), datorita aromei si parfumului sau. Astfel se poate bea o cana de ceai de anason ori de cate ori este nevoie. Se poate chiar prepara o apa de gura pe baza de anason, la infuzia din aceasta planta putandu-se adauga menta si rozmarin. Pastrat la frigider, anisonul poate fi folosite pe parcursul mai multor zile. Asiaticii obisnuiau chiar sa mestece seminte de anason pentru a avea o respiratie placuta si proaspata.
Ceaiul de anason poate fi administrat sugarilor pentru eliminarea colicilor intestinali cat si a viermilor. Femeile care alapteaza pot folosi anasonul pentru a creste cantitatea de lapte produs de organismul lor. Nu este in schimb recomandat sa fie consumat de femeile insarcinate.
Trebuie evidentiat si efectul diuretic pe care il are anasonul, fiind recomandat in bolile de rinichi. Datorita puternicului efect antiseptic, anisonul este recomandat si in probleme respiratorii, ajutand la expectorare, ameliorand simptomele specifice  astmului, bronsitelor, sinuzitelor.
Tratamente benefice cu anason
Ceaiul de anison nu este recomandat in curele de slabire, aceasta planta stimuland pofta de mancare. Acelasi efect stimulator il are si asupra pancreasului dar si a circulatiei sangvine. Pentru disfunctii pancreatice, poti prepara fie un ceai din frunze de anason, fie se pot fierbe in 250 de ml de lapte doua lingurite de seminte de anason timp de 5 minute.
Micile fructe de anason au rol terapeutic pentru diverse boli, dar si semintele de anason sunt importante. Macinate, folosite drept condimente, ele adauga savoare atat prajiturilor (poate fi folosit in checuri, budinci, biscuiti si caramele de casa) cat si carnii. Anasonul este folosit in Grecia (pentru a prepara Uzo) si in in Turcia (pentru a pregati Raki) dar poate aromatiza si lichioruri sau alte bauturi alcoolice. De asemenea este folosit in retele de muraturi si compoturi. Foarte putini stiu ca si industria farmaceutica utilizeaza anasonul pentru aroma placuta pe care o poate da medicamentelor.
Contraindicatii cu privire la anason
Utilizate in cantitati mari, semintele de anison pot fi toxice, actionand de asemenea ca un narcotic pentru organismul uman. Anasonul poate cauza insomnii si stari euforice, iritand mucoasa digestiva (de aceea trebuie evitate de catre cei care sufera de gastrita sau ulcer gastric si duodenal).
Pentru cei care folosesc aceasta planta minune (fie ca este vorba de frunze sau seminte) mai este de mantionat si faptul ca fructele de anison trebuie pastrate in locuri ferite de umiditate, in recipiente inchise ermetic sau in pungi de hartie bine sigilate. Astfel semintele isi pastreaza proprietatile si aroma caracteristica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu