marți, 23 aprilie 2013

Povestea aprinderii miraculoase a Sfintei Lumini în Sâmbăta cea Mare a Sfintelor Paşti la Ierusalim


Povestea aprinderii miraculoase a Sfintei Lumini în Sâmbăta cea Mare a Sfintelor Paşti la Ierusalim



„Deodată o adiere lină se simte deasupra pietrei Sfântului Mormânt. Adierea dispare şi pe Piatră începe să apară stropi. Se formează o rouă de lumină albă-albăstruie care nu arde deşi este o lumină de foc. Patriarhul Ierusalimului, adună cu mâinile lumina şi o aşază în vasul de aur. Această lumina nu arde atunci. Luând două buchete de lumânări, le aprinde din roua de lumină şi strigă:Veniţi de primiţi Lumina!”. Este descrierea momentului „apariţiei” miraculoase a Sfintei Lumini de Paşti la Ierusalim.

În Sâmbăta cea Mare a Sfintelor Paști, una dintre cele mai mari minuni la care asistă creştin-ortodocşii din întreaga lume este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în Sfântul Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos de la Ierusalim. Este vorba despre lumina sfântă care mărturiseşte locul Invierii lui Iisus. Acest lucru se petrece de 2.000 de ani. Sfânta Lumina pogoară pe pământ în fiecare an în chip miraculos. Pe tot parcursul săptămânii Sfintelor Patimi se fac rugăciuni după rânduiala creştin ortodoxă. În cetatea unde se află Mormântul Sfânt, mii de pelerini participă la numeroasele procesiuni ce au loc. Reprezentanţii de la Iaşi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei descriu ce se întâmplă la Ierusalim în Săptămâna patimilor:  „joi se face spălarea picioarelor în amintirea lui Hristos care a spălat picioarele ucenicilor Săi după Cina cea de Taină pe Muntele Sionului - în Foişorul cel de sus - astăzi loc de pelerinaj…Vineri seara, la orele 21:00 se începe slujba prohodului unde într-o minunată procesiune, se ocoleşte Sfântul Mormânt de trei ori alături de clerul ortodox în fruntea căruia se află Patriarhul Ierusalimului”. Apoi are loc sigilarea Sfântului Mormânt. „Sâmbăta dis-de-dimineaţă, după Slujba Prohodului, toate luminile şi toate candelele din Sfântul Mormânt şi din toată Biserica se sting. Se aşază vată curată pe piatra de deasupra Sfântului Mormânt. Apoi se pecetluieşte uşa Sfântului Mormânt în faţa clerului şi a întregii mulţimi cu patru peceţi, adică cu două panglici de pânză alba, cu ceară şi peceţi la capete, aşezate astfel ca să formeze litera X…Sâmbătă, la slujba Vecerniei, patriarhul Ierusalimului cu mulţimea mare de episcopi, preoţi, diaconi şi pelerini pornesc în procesiune de la Patriarhia din Ierusalim către Biserica Sfântului Mormânt… Un diacon ţine un potir de aur foarte preţios şi aşteaptă lângă uşa Sfântului Mormânt. Patriarhul se apleacă în genunchi stând cu capul plecat pe Sfânta Piatră şi face rugăciunea tainică… Deodată o adiere lină se simte deasupra pietrei Sfântului Mormânt. Adierea dispare şi pe Piatră începe să apară stropi. Se formează o rouă de lumină albă-albăstruie care nu arde deşi este o lumină de foc. Patriarhul Ierusalimului, adună cu mâinile lumina şi o aşează în vasul de aur. Această lumina nu arde atunci. Luând două buchete de lumânări, le aprinde din roua de lumină şi strigă:Veniţi de primiţi Lumina! Deodată toate clopotele sună iar toata lumea este ca într-un extaz. Patriarhul este apoi ridicat pe mâini de către credincioşi care-l poartă prin toată Biserica până la Altar, împărţind Sfânta Lumină cerească mulţimii. Diaconul duce vasul cu Lumina în Sfântul Altar, care se păstrează până la Paştele viitor”, se mai arată în descrierea Mitropoliei.

  „Pelerinaje pentru suflet”, o campanie de prezentare a miracolului învierii realizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În săptămânile premergătoare Paştelui, în acest an, Mitropolia Moldovei prezintă evenimentele ce se petrec la Ierusalim cu prilejul marii sărbători a creştin-ortodocşilor. „Organizăm o campanie ce are ca scop prezentarea miracolului din ziua Învierii. Ea constă în descrierea celor mai frumoase destinaţii de pelerinaj de pe harta creştinătăţii, debutând cu prezentarea obiectivelor de pelerinaj din Ţara Sfântă, apoi cu prezentarea Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Ierusalim, urmată de descrierea oazelor de românism din Ţara Sfântă. Foarte mulţi oameni ajung în destinaţiile de pelerinaj fără să aibă foarte multe cunoştinţe despre semnificaţia acelor locuri. De aceea noi le venim în ajutor…”, a spus Costel Damian de la Centrului de Pelerinaj „Sfânta Parascheva” din Iaşi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu