vineri, 21 iunie 2013

Bob cu bob se naste un miracol... Despre cel mai vechi medicament al lumii, PAINEA!

Painea este un aliment stravechi si sfant, cu virtuti terapeutice, care nu lipseste de la nicio masa.
Retetele de paine lasate de stramosi, care erau foarte sanatoase, s-au schimbat cu trecerea timpului, in defavoarea consumatorului, o data cu tehnicile moderne de rafinare a cerealelor. Dar, sa ne intoarcem putin in timp, la painea coapta in casa, din boabe intregi macinate; painea “cea de toate zilele” care te hranea parca numai cu mirosul…
paine beneficii

Sanatatea din paine

Orice persoana, barbat sau femeie, poate prepara aceasta reteta foarte sanatoasa si gustoasa de paine integrala.
Aveti nevoie de 5 volume de grau- macinis integral sau 5 volume de tarate de grau si 5 volume de faina alba la care se adauga 2 volume de ulei presat la rece de floarea-soarelui, o lingurita de chimen macinat. Aceste ingrediente se amesteca foarte bine, apoi se preseaza la suprafata pentru a capata o forma si painea este gata de consum!
Reteta se bazeaza pe puterea de conservare a uleiului si chimenului, astfel incat aceasta paine extrem de hranitoare si sanatoasa se poate pastra mult timp la frigider sau intr-un loc racoros. Complexul de vitamine si cereale din grau se absorb integral, nu sufera nicio modificare termica, la fel si acizii grasi polinesaturati si foarte benefici din uleiul extravirgin. In plus, ingredientele sunt foarte usor absorbite de catre organism, deoarece se gasesc in stare naturala, nesupuse coacerii. Pofta buna!
Aceasta paine ofera 100% din bogatia nutritive a bobului de grau:
Minerale: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, siliciu, zinc, mangan, cupru, iod, sulf.
Glucide: amidon
Vitamine liposolubile: A, D, E, K
Vitamine hidrosolubile: toate vitaminele din complexul B

Enzime

Rezultatul imediat al consumului acestui tip de paine este scaderea vizibila in greutate si obtinerea unei energii si vitalitati deosebite. Veti manca mai putin, deoarece este foarte hranitoare si veti castiga sanatate!
Prezenta taratelor va ajuta sa uitati de constipatie, dar si de retentia de apa la nivelul tesuturilor.
Acizii grasi polinesaturati din ulei (omega-3, omega-6) au actiune benefica de scadere a colesterolului si de reducere a aterosclerozei. In plus, acesti acizi care intra in structura creierului, ajuta la mentinerea lui “tanar” un timp cat mai indelungat.
Nu in ultimul rand, acest produs atat de usor de preparat, ajuta la cresterea imunitatii prin continutul bogat in vitamine si minerale cu rol antioxidant (A, E, zinc, seleniu).
Uleiul rafinat, spre deosebire de cel extravirgin, este supus, in procesul de “rafinare”, unor temperaturi extreme (de pana la 300 grade Celsius), care denatureaza acizii grasi esentiali si vitaminele. Mai mult, prin incalzirea uleiului (atentie la prajire) se formeaza compusi cancerigeni si toxici indeosebi pentru ficat.
paine beneficii
Chimenul este un bun digestiv, fiind indicat in caz de balonari, dureri abdominale, constipatie, enterocolite.

“Buturuga mica rastoarna carul mare”

Cu alte cuvinte, adaugand la reteta prezentata cate un ingredient din cele ce urmeaza, putem obtine efecte suplimentare de imbunatatire a sanatatii…

1 Paine din Faina de mei

Da, daca aveti osteoporoza, dureri articulare, sau astenie/convalescenta.

2 Paine din Faina de ovaz?

Da, daca aveti un deficit de energie, un metabolism “lenes”, anemie sau va confruntati cu o perioada de surmenaj intelectual sau stres.
Mai mult, ovazul este hipoglicemiant si antiastmatic.

3 Paine din Faina de hrisca?

Da, daca doriti un adjuvant in reglarea tensiunii arteriale, precum si un energizant si mineralizant natural.

4 Condimente/plante medicinale de la scortisoara pana la echinaceea!

In caz de afectiuni ale ficatului, nu uitati sa adaugati in paine seminte rasnite de armurariu, galbenele, anghinare sau sofran.

5 Seminte si samburi: seminte de in, seminte de susan, samburi de floarea soarelui, samburi de dovleac.

Contin toate vitaminele liposolubile, antioxidanti, enzime, acizi grasi esentiali, proteine si minerale.

6 Daca in paine adaugam mar ras sau branza de vaci, obtinem placinta sanatoasa cu mar/branza.

paine beneficii
Aceasta reteta este ideala in regimurile fara sare, in regimurile de slabit, in regimurile pentru sanatate!

Unde drojdie nu e… paine e!

1 Zeama de vita-de-vie

In loc de drojdie, se face o zeama obtinuta prin fermentarea frunzelor de vita de vie.
Se rup bucatele 15-20 de frunze de vie, se acopera cu o jumatate de litru de apa calduta si se adauga o lingurita de zahar. Se lasa la soare amestecul, acoperit cu o panza, pana incepe sa fermenteze. Se strecoara lichidul si se foloseste la framantarea unei paini din 1 kg de faina.
Painea se poate pune si pe frunze de varza proaspata, pentru a avea un gust mai bun.

2 Maia

La 1 kg faina alba se adauga 300 g malai, 4 linguri ulei cald, sare, o lingurita de zahar si apa calda cata este necesara pentru a obtine un amestec potrivit de tare. Din acest aluat se fac 20 de turtite care se usuca la soare si se depoziteaza in loc uscat. Pentru a face paine, la 1 kg de faina de grau se foloseste 1 turtita de maia din grau si malai, dizolvata in apa calda.


3 Zeama de poame uscate

Se pun la inmuiat poame uscate - stafide, prune, mere, pere - in 500 ml apa calda. Se tine vasul la loc caldut, 1-2 zile, apoi se scurge apa si cu ea se framanta aluatul.
Pentru a face o paine cu cartofi, aceasta zeama se foloseste cu un aluat din 1 kg faina de grau, 100 g faina de secara, o jumatate kg cartofi fierti si dati prin masina de tocat, 150 ml ulei, putina sare, putina apa calduta in care au fiert cartofii.
paine beneficii


4 Aluat de paine

Unele persoane pastreaza de fiecare data cand fac paine cate o bucata de aluat, o usuca la soare si cand vor sa faca paine o inmoaie in apa calduta cu zahar si o lasa la crescut putin.
Plamadeala care se obtine se toarna, calda, peste faina si se framanta bine.

Foto@Shutterstock.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu