joi, 13 iunie 2013

Chinezii se pregătesc să ia controlul: Când va deveni China cea mai mare economie a lumii

Produsul Intern Brut al Chinei este acum doar la jumătate din cel al Americii, convertit la ratele de schimb actuale. Va reuşi totuşi să eclipseze PIB-ul american până la finalul mandatului de preşedinte al lui Xi Jinping, în martie 2023? Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar mai repede.
În ciuda încetinirii ritmului de creştere, economia Chinei încă se dezvoltă mai rapid decât cea a Americii. Dar ritmul de creştere nu este singurul aspect ce trebuie urmărit. Trebuie analizată evoluţia preţurilor din ambele ţări şi traictoria ratelor de schimb dintre ele.
Revista britanică The Economist a realizat încă din 2010 un instrument online de prezicere a momentului în care China va lua locul Americii. Jurnaliştii prognozau în acel moment că economia Chinei va creşte cu o medie de 7,75% în decurs de zece ani, pe când cea a Americii cu numai 2,5%. Aceleaşi estimări indicau o inflaţie medie de 4% în China şi de 1,5% în America. În plus, se menţiona că yuanul chinezesc se va aprecia cu o medie anuală de 3%.
The Economist pune din nou acest instrument la dispoziţia cititorilor, pe care îi invită să facă propriile previziuni. Dacă am introduce datele prezentate mai sus în infograficul de mai jos, ar rezulta că PIB-ul exprimat în dolari al Chinei îl va eclipsa pe cel al Americii în 2019, cu mult înainte de finalizarea mandatului lui Xi Jinping.
Modificarea acestor parametri presupune bineînţeles şi schimbarea rezultatelor, dar cu mai puţin decât s-ar putea crede. Chiar dacă media de creştere a economiei chineze va fi de numai 4%, iar ceilalţi indicatori ar rămâne neschimbaţi, tot va depăşi America până în 2022. Astfel, Xi Jinping ar putea să ajungă în postura de a conduce atât ţara cea mai populată din lume, cât şi cea mai mare economie de pe glob – asta dacă populaţia Indiei nu o va depăşi între timp pe cea a Chinei. 
Sursa : capital.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu