marți, 2 iulie 2013

Egipt: Ultimatum pentru presedinte - Exista riscul unei noi revolutii?


Egipt: Ultimatum pentru presedinte - Exista riscul unei noi revolutii?


O grupare egipteana de opozitie care a organizat protestele din intreaga tara impotriva presedintelui Mohammed Morsi a emis un ultimatum la adresa acestuia. Morsi are timp pana marti sa demizioneze, altfel se va confrunta cu o campanie de nesupunere civica.

Gruparea Tamarud (Rebel) a aratat ca Morsi se va confrunta cu consecinte severe daca nu demisioneaza si nu permite organizarea de alegeri libere, informeaza BBC. Vineri, Tamarud a anuntat ca a strans 22 de milioane de semnaturi in favoarea demiterii presedintelui.

Amenintarea emisa de Tamarud nu este golita de continut. Duminica noaptea, multimea iesita in Piata Tahrir din Cairo a fost cea mai mare de la revolutia din 2011. Pe alocuri au izbucnit violente si cel putin o persoana a murit in atacul impotriva sediului Fratiei Musulmane, a presedintelui Morsi, din Cairo.

Egipt: Peste 22 de milioane de oameni cer demisia presedintelui

In manifestarile anti-Morsi din provincia centrala Assiut au murit alte patru persoane. Oamenii il acuza pe Morsi ca nu a abordat problemele economice si de securitate ale tarii, de la alegrea sa, in urma cu un an. In schimb, sustinatorii presedintelui arata ca acesta are nevoie de mai mult timp.

Intr-un interviu acordat publicatiei Guardian duminica, in timp ce in Egipt se desfasurau amplele manifestari de protest, Morsi a insistat ca in tara sa nu va exista o a doua revolutie.

Morsi a respins cererea opozitiei, de a organiza alegeri anticipate, si a precizat ca nu va tolera nicio deviere de la ordinea constitutionala. Nu va demisiona, spune Morsi, intrucat astfel ar submina legitimitatea succesorilor sai, dand nastere haosului in tara.

Aflat in centrul furtunii din tara, Morsi se declara foarte increzator ca armata nu va fi nevoita sa intervina pentru a controla o tara ce a devenit de neguvernat. Chiar si in acest punct, presedinte egiptean se ofera sa discute cu membrii opozitiei, pastrandu-si insa pozitia intransigenta in ceea ce priveste demisia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu