marți, 2 iulie 2013

Uniunea Europeana, supravegheata de NSA. Ambasada UE de la Washington, plina de microfoane si cu mail-urile citite

uniunea-europeana-supravegheata-de-nsa-ambasada-ue-de-la-washington-plina-de-microfoane-si-cu-mail-urile-cititeEuropa clocoteşte de furie, autorităţile cer explicaţii de la SUA şi se miră că a devenit “ţintă”
Săptămânalul german Der Spiegel dă publicităţii informaţii incendiare despre cum au spionat americanii reprezentanţele UE din New York şi Washington.
Uniunea Europeană a fost una dintre “ţintele” agenţiei americane de supraveghere electronică NSA, acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial în cadrul programului PRISM, scrie săptămânalul german Der Spiegel în ediţia de duminică.
Documente confidenţiale
Der Spiegel îşi bazează acuzaţiile pe documente confidenţiale, despre care a aflat în parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre programul de supraveghere planetără PRISM, şi în prezent  blocat la Moscova, în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo, după ce a cerut azil politic autorităţilor de la Quito.
Într-unul dintre aceste documente, datat septembrie 2010 şi clasat drept  “strict confidenţial”, NSA descrie modul în care se spionează Ambasada UE la Washington.  Este vorba nu doar despre microfoane instalate în clădire, ci şi despre o infiltrare în reţeaua informatică, permiţându-i să citească e-mailuri şi documente interne.
“Ţinte de atacat” Reprezentanţa UE la ONU, din oraşul New York, era supravegheată în acelaşi fel, tot potrivit acestor documente, în care europenii sunt desemnaţi în mod explicit drept “ţinte de atacat”.
NSA şi-a extins operaţiunile până la Bruxelles. În urmă cu “peste cinci ani”, scrie Der Spiegel, experţi în securitate din cadrul UE au descoperit un sistem de ascultare a reţelei telefonice şi de Internet a clădirii Justus-Lipsius, principalul sediu al Consiliului UE, care ajungea până la cartierul general al NATO, la periferia Bruxelles-ului.
Un precedent din 2003
În 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonică a birourilor mai multor ţări, între care Franţa şi Germania, însă este dificil să se afle dacă este vorba despre acest caz despre care scrie Der Spiegel.
Publicaţia germană a postat pe site şi reacţii din partea unor personalităţi europene, ca preşedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, care apreciază că “dacă acest lucru se confirmă, este vorba despre un scandal imens”.  “Acest lucru va dăuna în mod considerabil relaţiilor dintre UE şi Statele Unite”, a adăugat el.  Schulz s-a declarat profund îngrijorat de afirmaţiile respective, cerând “ o clarificare deplină şi informaţii complementare rapide” din partea autorităţilor americane.
“Trebuie ca partea americană să ne explice imediat şi în detaliu dacă aceste informaţii din presă referitoare la interceptări ilegale şi total disproporţionate din partea SUA a UE sunt exacte sau nu”, a declarat duminică într-un comunicat de presă ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.
“Scăpat de sub control”
În opinia ministrului luxemburghez de Externe Jean Asselbron,”Statele Unite ar face mai bine să îşi supravegheze serviciile lor de informaţii decât pe aliaţii lor”.  Spionajul american este “scăpat de sub orice control”, apreciază el, subliniind că activităţile în domeniul informaţiilor “sunt justificate de lupta împotriva terorismului (…). UE şi diplomaţii săi nu sunt terorişti”.
Tot pentru site-ul Der Spiegel, eurodeputatul ecologist Daniel Conh-Bendit îndeamnă la o întrerupere imediată a negocierilor supra tratatului de liber-schimb transatlantic, atât timp cât nu s-a semnat cu Statele Unite un acord asupra protecţiei datelor. Negocieri în acest sens, lansate în 2011, nu s-au finalizat încă.  Uniunea Europeană a informat duminică că le-a cerut explicaţii autorităţilor americane referitoare la dezvăluirile privind spionarea instituţiilor europene, şi că aşteaptă un răspuns oficial. “Suntem la curent cu informaţiile presei. Am luat imediat legătura cu autorităţile americane de la Washington şi Bruxelles şi le-am confruntat cu informaţiile presei”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de AFP. “Ne-au spus că vor examina exactitudinea informaţiilor publicate, şi că ne vor da un răspuns”, a adăugat Comisia, precizând că nu va mai face alte comentarii, pentru moment.
Să intervină Barroso!
“Faptul că prietenii noştri americani consideră europenii drept inamici depăşeşte orice imaginaţie. Dacă informaţiile presei se dovedesc adevărate, e imposibil să nu-ţi aminteşti de acţiunile între inamici din timpul Războiului Rece”, a mai spus doamna ministru.
Ministrul german a mai cerut ca preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, să intervină “imediat şi personal” pentru a se face lumină în privinţa tuturor acuzaţiilor de supraveghere de către americani a UE. Dacă acestea se dovedesc adevărate, “ele nu mai pot fi explicate folosindu-se argumentul luptei contra terorismului”, a avertizat doamna Leutheusser-Schnarrenberger.
Omul care se află în centrul scandalului planetar privind spionarea lumii de către americani, fostul consultant al NSA, Edward Snowden, se află blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova. Mai mulţi deputaţi ruşi s-au mobilizat, duminică, pentru el, apreciind că o extrădare a fugarului în SUA ar fi “moral inadmisibilă”, după ce Ecuadorul a trimis mingea în terenul Rusiei privind cererea sa de azil.
Situaţie de blocaj total
Tânărul informatician, în vârstă de 30 de ani, un fost analist al National Security Agency (NSA), trăieşte de peste o săptămână pe aeroport. Paşaportul său american a fost anulat, iar fără o viză rusă el nu poate să se prezinte la Ambasada Ecuadorului, situată în centrul Moscovei.
Expulzarea acestuia, la cererea Statelor Unite, ar reprezenta o eroare, a declarat deputatul Aleksei Puşkov, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Internaţionale în cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus).  “Nu este o problemă de utilitate (a lui Snowden pentru Rusia). Este o problemă de principiu”, scrie el într-un mesaj postat pe Twitter duminică. “Livrarea unui refugiat politic este moral inacceptabilă”, subliniază Puşkov.

Şi Franţa reacţionează
Franţa, la rândul ei, a cerut duminică explicaţii din partea autorităţilor americane privind dezvăluirile legate de spionarea instituţiilor europene de către Washington, dezvăluite de presa germană.
“Franţa a cerut azi explicaţii de la autorităţile americane pe tema informaţiilor dezvăluite de săptămânalul german Der Spiegel, potrivit cărora National Security Agency (NSA) ar fi spionat instituţiile Uniunii Europene”, a declarat şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius. “Aşteptăm de la autorităţile americane să lămurească în cel mai scurt timp şi să îndepărteze îngrijorările suscitate de dezvăluirile presei”, a mai spus acesta.
Cererea Franţei a fost transmisă Casei Albe şi Departamentului de Stat de către Ambasada Franţei la Washington, au precizat surse diplomatice franceze, citate de AFP.
Suntem parteneri sau ce mai suntem? “Partenerii nu se spionează!”, avertizează Reding 
Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a dat asigurări că “între parteneri nu există spionaj” şi a avertizat Washingtonul în privinţa posibilelor consecinţe asupra negocierii unui acord de liber-schimb, dacă nu se îndepărtează suspiciunile de spionaj la adresa UE din partea SUA.
“Între parteneri, nu ne spionăm! Nu se poate negocia pentru o mare piaţă transatlantică dacă există şi cel mai mic dubiu că partenerii noştri îşi îndreaptă interceptările spre birourile negociatorilor europeni”, a declarat comisarul european cu ocazia unei întâlniri cu cetăţenii în Luxemburg. “Americanii ar trebui să îndepărteze toate aceste suspiciuni foarte rapid”, a mai spus ea, în contextul dezvăluirilor săptămânalului german Der Spiegel, potrivit cărora americanii au spionat birourile UE de la Bruxelles şi misiunea diplomatică a UE de la Washington şi cea de pe lângă ONU, la New York.
Autor: Marina Constantinoiu Istvan Deak
Sursa: jurnalul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu