miercuri, 18 septembrie 2013

Ce incearca sa iti spuna durerea ta de cap? | dureri de cap

Scris de 

Deci ai dureri de cap. Ce este de facut?

Cand vine vorba de tratarea durerilor de cap, pentru a incepe, totul depinde de ce tip de durere de cap ai. Si desi unele tipuri de dureri de cap sunt foarte diferite – migrenele sunt unicul tip de dureri de cap insotite de simptome senzoriale cunoscute ca aura, de exemplu – altele impartasesc simptome si declansatori comuni si sunt frecvent diagnosticate gresit.
Cel putin acasa. Ce ne spune Robert Cowan, doctor in medicina, profesor de neurologie si director al programului pentru dureri de cap de la Stanford University: prea adesea un pacient vine pretinzand dureri de sinusuri, fara nici o congestionare, febra sau alte simptome ale unei adevarate infectii. Cel mai probabil este de fapt o migrena, spune el, si “toate antibioticele din lume nu o sa ajute”.
Cel mai comun tip de dureri de cap este tensiunea intracraniana, spune Cowan, produsa de stres, anxietate, alcool, solicitari oculare, ca si de alti declansatori. Dureri de cap cluster (grupate) si durerile de cap provocate de excesul medicamentos (anterior cunoscute drept “de recul”), sunt de asemenea relativ obisnuite. Durerile de sinus sunt mult mai rare, spune el, dar nu asa de rare ca mult mai problematicele sindroame pe care le-a tratat Cowan, inclusiv SUNCT, in care pacientii experimenteaza scurte dureri intepatoare chiar si de sute de ori pe zi, si care necesita medicatie intravenoasa. Desigur, capul s-ar putea sa te doara ca urmare a unei traume directe, cum ar fi un accident de masina sau sportiv, spune Dawn C. Buse, profesor asociat de neurologie la Albert Einstein College of Medicine al universitatii Yeshiva si director de medicina comportamentala la Centrul pentru Dureri de Cap Montefiore. Alte experiente care sunt cunoscute ca dureri de cap datorate supraincordarii, spune ea, pot interveni dupa tuse, exercitii fizice sau chiar sex.
Desi un specialist in dureri de cap s-ar putea sa nu fie cea mai buna optiune pentru un diagnostic corect, cunoasterea raspunsurilor la cateva intrebari cheie te-ar putea ajuta pe tine si pe doctorul tau pentru a ajunge la tratamentul corect. “Este intr-adevar de ajutor sa ai organizata o anamneza (descriere cronologica a simptomelor) a durerilor de cap”, spune Cowan. Cunoasterea despre cat de mult dureaza durerile de cap, cat de severe sunt, cat de frecvente si ce le declanseaza, poate crea o imagine pentru doctorul tau, atunci cand tu nu experimentezi durerile. “Trebuie sa acorzi atentie vietii tale”, spune el, intocmai precum o persoana cu astm care trebuie sa acorde atentie vremii cand face miscare pe afara, spune el.
Mai jos sunt cateva dintre intrebarile cruciale pe care ar trebui sa le urmaresti atunci cand vine vorba de durerile tale de cap – si o imagine de baza despre ce ar putea insemna raspunsurile.
Unde sunt localizate durerile de cap?
Peste tot = legate de tensiune sau prea multe medicamente luate
Intr-o parte = migrenedureri de cap
In ochi sau in spatele ochilor = migrene sau sinus
Frunte = Sinus
Cum se simte durerea?
Zvacnire = migrena
Presiune = tensiune
Adanca = sinus
Amortita = tensiune sau exces de medicamente
Cand apar durerile de cap?
Dimineata = exces de medicamente
Gradual de-a lungul zilei = tensiune
Aleatoriu = migrena
Cat de des apar durerile de cap?
1-6 zile/luna = migrena
1-7 zile/saptamana = tensiune
Mai des de atat = exces de medicamente
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.huffingtonpost.com/2013/07/22/types-of-headaches_n_3613313.html - dureri de cap
Articol preluat de pe http://viataverdeviu.ro

Un comentariu:

  1. Si eu am scris chiar de curand despre cum scap de durerile de cap, prin detensionare: http://blog.elailiesi.ro/2017/09/cum-sa-scapi-de-durerile-de-cap.html
    Nu stiam inca cate tipuri de dureri sunt si ca intr-adevar unele sunt de la tensiune, am descoperit intamplator solutia mea.

    RăspundețiȘtergere