duminică, 20 octombrie 2013

Un căutător de comori a făcut descoperiri uluitoare în Munţii Orăştiei, cu un detector de metale


Un căutător de comori a descoperit cu un detector de metale șase obiecte dacice în Munții Orăștiei. Printre piese se numără o sabie și o spadă din perioada Regatului Dac. Găsitorul a predat luni obiectele la Direcția pentru Cultură Hunedoara, iar un consilier al instituției le-a predat marți Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.


Un căutător de comori a descoperit cu un detector de metale șase obiecte dacice în Munții Orăștiei.
Un căutător de comori a descoperit cu un detector de metale șase obiecte dacice în Munții Orăștiei. / FOTO: http://www.okazii.ro
Cele șase obiecte dacice au fost prezentate vineri de către specialiști ai muzeului în cadrul unei conferințe de presă, la care a participat și consilierul superior al Direcției pentru Cultură, Angelica Bălos, cea care a preluat piesele de la căutătorul de comori, scrie hunedoaramea.ro.
Au fost prezentate șase piese de fier - o sabie, o spadă, două sape, un vârf de lance și un obiect greu determinabil. Cinci dintre piese au fost descoperite în zona satului Ursici, comuna Boșorod, iar a șasea, în Romoșel, comuna Romos.
Piesele au fost expertizate de doctor Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific la MCDR Deva, care a declarat vineri că două dintre obiecte, sabia și spada, sunt foarte rare. Piesele au fost evaluate la 1.200 de euro. "Piesele au fost expertizate, au fost inventariate și au trecut în proces de evaluare. Vor intra urgent în restaurare", a declarat Ferencz.
Consilierul Angelica Bălos a declarat că persoana care a descoperit piesele este din Deva și a depus la Direcția pentru Cultură Hunedoara o cerere de răscumpărare în baza legii privind patrimoniul cultural. Căutorul a declarat reprezentanților Direcției că piesele de la Ursici le-a descoperit sâmbătă, iar cea de la Romoșel, mai demult.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu