joi, 14 noiembrie 2013

Nemţii atacaţi dur din toate direcţiile: “Germania jefuieşte lumea”

Politica economica a Germaniei este greşită din mai multe puncte de vedere, potrivit lui Adam Posen, fost membru al comitetului de politică monetară a Bank of England şi preşedintele Peterson Institute for International Economics.
Aflată în centrul criticilor internaţionale din cauza surplusului său comercial şi a beneficiilor avute de pe urma unei monede unice slabe, Posen consideră că politica economică a Germaniei cauzează probleme în întreaga lume.
„În primul rând, nu îşi plăteşte muncitorii proporţional cu productivitatea pe care aceştia o au, astfel înşelându-şi propria forţă de muncă. În al doilea rând nu investeşte niciodată nimic în sectorul public sau în sectorul privat. În al treilea rând, cele două combinate înseamnă că intră în concureaţă ca o economie cu salarii mici“, spune acesta.
„În al patrulea rând, jefuieşte Europa şi restul lumii prin faptul că primeşte o subvenţie pentru exporturile sale de la un euro mai slab decât ar fi fost marca germană, datorită slăbiciunii altor ţări. Şi în al cincilea rând, încearcă să îşi crească cota de piaţă atunci când şomajul este mare în lume, exportând astfel deflaţie“.
Posen a adăugat, de asemenea, că Germania nu şi-a restructurat creditele toxice pe care le-a împrumutat sudului Europei, spre deosebire de francezi, finlandezi sau austrieci.
„Dacă ar fi insistat pe o politică monetară mai expansionistă în loc să blocheze politica monetară expansionistă şi dacă ar fi investit acasă, în sectorul public şi în propriul popor, aceste dezechilibre globale din Europa ar fi fost mai reduse“, spune acesta.
Comisia Europeană are în vedere demararea unei investigaţii pentru a determina dacă excedentul de cont curent al ţării afectează negativ restul regiunii. Săptămâna trecută, a reieşit că balanţa de comerţ exterior a Germaniei – suma cu care exporturile depăşesc importurile – a atins un nivel record în septembrie.
În acelaşi timp, Germania a primit critici şi din partea altor ţări europene şi chiar din partea Trezoreriei SUA pentru dependenţa sa de exporturi. A primit, de asemenea, atenţionări că ar trebui să îşi încurajeze cetăţenii să cheltuiască mai mult pe importurile străine şi să ajute stimularea creşterii în restul Europei, care a fost lovită de o criză a datoriilor suverane după prăbuşirea economiei globale din 2008.
Ministrul francez al economiei, Benoit Hamon, a cerut în septembrie creşterea salariilor germanilor pentru a se asigura o concurenţă echitabilă. El a acuzat Germania că este în căutarea unui avantaj nedrept faţă de restul Europei prin menţinerea plăţilor reduse în mod artificial şi a făcut un apel la următoarea coaliţie de guvernare pentru „fair-play“.
Un salariu minim este aşteptat să apară ca o politică de bază a următorului guvern german, cu partidul minoritar din coalitie – social-democraţii din Germania – considerat a fi exigent în punerea în aplicare a schemei salariale.
Între timp, Nicholas Spiro, directorul general al Spiro Sovereign Strategy crede că dezbaterile aprinse care vizează Germania şi care au atins apogeul săptămâna aceasta sunt oarecum „rătăcite“.
„Surplusul extern al Germaniei a avut foarte puţin de a face cu deceniile de gestionare fiscală defectuoasă din Grecia sau cu slăbiciunile structurale de lungă durată din Italia şi Franţa“, menţionează acesta.
Cu toate acestea, el recunoaşte că în timp ce naţiunile răvăşite din sudul Europei au făcut progrese uriaşe în acest domeniu, cu mari deficite de cont curent transformate în surplusuri ferme, Germania a făcut foarte puţin pentru a-şi reechilibra economia prin creşterea semnificativă a cererii interne.
Sursa:capital.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu