Creşterea temperaturii, deşertificarea terenurilor, pierderea apei, legate de încălzirea globală pe planetă, sunt cauzele principale ale reducerii biodiversităţii. Ultimele studii demonstrează că pe coasta Americii de Nord, unde oscilaţiile de temperatură sunt deosebit de evident, numărul de somoni s-a redus de zece ori în ultimii ani. În anii următori pot să dispară pentru totdeauna recifele de corali. Temperaturile ridicate ale aerului le privează de substanţele nutritive, ceea ce duce la dispariţia lor. Reducerea precipitaţiilor şi creşterea perioadelor caniculare în Australia pot cauza dispariţia a multor specii de marsupiale, inclusiv a cangurilor. Clima mai uscată şi mai puţin previzibilă din Africa, la sud de Sahara, a dus la scăderea habitatelor elefanţilor.
Din cauza schimbărilor climatice pot dispărea pentru totdeauna şi unele elemente ale naturii. Astfel, au început să se distrugă pajiştile alpine, care se împăduresc. Plantele de pe pajişti pot fi menţinute doar pe teritorii restrânse. Oamenii de ştiinţă au menţionat că unele specii au migrat pentru a-şi menţine mediul de trai necesar.
„În regiunea Moscovei au apărut specii de insecte sudice, inclusiv dăunători. Au apărut mai multe boli ale plantelor, caracteristice pentru regiunile sudice. Se poate spune că animalele şi plantele iubitoare de căldură din sud se îndreaptă spre Nord. În Rusia Centrală deja sunt cultivaţi struguri şi ale culturi caracteristice zonelor de sud”, spune biologul Serghei Krucina.
Ultimele studii au arătat că schimbarea climei este resimţită cel mai mult la latitudini înalte. Astfel, s-au redus semnificat gheţarii şi zonele acoperite cu straturi de zăpadă. Toate acestea influenţează negativ fauna nordică.
Creşterea temperaturii poate să influenţeze nu doar dimensiunile stratului de gheaţă din Arctica. Conform unui studiu recent, încălzirea de pe Terra va face ca şi animalele de pradă să scadă cu timpul în dimensiuni. Acest lucru s-a întâmplat o dată, în urmă cu aproximativ 55 de milioane de ani în urmă. A fost perioada cu cea mai puternică încălzire din timpul dispariţiei dinozaurilor. Cercetătorii consideră că numărul animalelor s-a redus din cauza insuficienţei hranei: în condiţiile unui nivel ridicat de dioxid de carbon, plantele sunt mai puţin nutritive.
Studiile contemporane arată că schimbările climatice din prezent au loc de doi-trei ori mai rapid, ceea ce înseamnă că animalele şi plantele trebuie să se schimbe rapid pentru a supravieţui în noile condiţii. Este posibilă apariţia unor specii combinate, care să creeze ecosisteme necunoscute anterior.