marți, 1 aprilie 2014

Vocea Rusiei: împărţim Ucraina între Rusia şi Germania, dacă nu, război

Vocea Rusiei: împărţim Ucraina între Rusia şi Germania, dacă nu, război

Vocea Rusiei, oficiosul de la Kremlin, relevă astăzi cele două variante de negociere pentru Ucraina : 1. Federalizarea pe modelul Bosniei şi Herţegovinei sau 2. Război.
Ziarul prezintă clar că acestea sunt cele două elemente luate în discuţie dar ambele vizează de fapt trecerea controlului întregului teritoriu sub Rusia şi slăbirea statului Ucrainian după modelul împărţirii Germaniei între Est şi Vest. 


Varianta Hard presupune readucerea în ţară a lui Ianukovici şi preluarea puterii cu ajutorul ofiţerilor filoruşi din Estul Ucrainei. Acest lucru presupune trecerea întregei Ucrainei sub controlul Moscovei.

 "Opţiunea „hard”, pentru care au fost pregătite toate elementele necesare, presupune întoarcerea în Ucraina a preşedintelui Ianukovici care, în contextul degradării totale a economiei şi armatei ucrainene, poate demara o amplă operaţiune de restabilire a ordinii constituţionale. Ianukovici nu are armată, dar se poate asambla rapid şi uşor o „forţă de autoapărare” în care să intre (oficial şi nu prea) diverse unităţi ale armatei ucrainene care sunt formate din locuitorii filoruşi ai estului ţării, asta fără a lua în calcul posibilul sprijin discret din alte surse. În acest război civil, puciştii de la Kiev, probabil cu excepţia liderilor de top, îşi vor pierde viaţa, iar sponsorii lor de la Washington îşi vor pierde definitiv şi irevocabil reputaţia de „sponsor serios”, lucru fără care imperiul american va avea mari probleme pe plan intern, dar mai ales extern. Planul are un singur minus pentru Rusia şi anume necesitatea menţinerii sub control a regiunilor ucrainene pro-americane şi necesitatea operării în Ucraina „prin Ianukovici”, ceea ce creează anumite dificultăţi organizaţionale şi politice. Totodată este absolut cert că acest plan va fi pus în aplicare, dacă Washington-ul nu va accepta şi nu va implementa o soluţie de compromis, care îi va fi mai puţin usturătoare." 

Varianta Soft vizează Federalizarea Ucrainei şi în care fiecare regiune să decidă în ce direcţie doreşte să o ia. Nu se explică însă în articol cum va mai putea exista un stat Ucrainian în această formă, ori de fapt acest lucru este dorit de Rusia: o Ucraină de formă care să nu mai conteze în ecuaţia regională, cel mai probabil după modelul împărţirii Germaniei.

 "Varianta „soft” vizează federalizarea dură a Ucrainei, o transformare a ţării într-o de facto confederaţie după modelul Bosnia şi Herţegovina. Statului de ţară neafiliată la NATO va fi trecut în constituţie, drepturile regiunilor vor fi ridicate la cel mai înalt nivel, incluzând dreptul de a duce politică externă şi a contracta datorii în nume propriu. Limba rusă va fi declarată a doua limbă de stat. Anume acest plan se discută de Lavrov şi Kerry. Anume pentru acest plan Kerry şi-a întors avionul din drum pentru a se întâlni la Paris cu şeful diplomaţiei ruse. Despre acest plan discută Putin şi Obama în timpul convorbirilor telefonice nocturne." 

Aşa cum s-a întâmplat şi în 1939 Rusia încearcă o reîmpărţire a Europei pe sfere de interese, îndemnând la un astfel de plan Germania. De această dată norocul României este acela că se află pe partea corectă a liniei de demarcaţie, dar este oare corect să se ridice problema unei astfel de împărţiri?

 "Dacă radicalii de la Washington nu vor reuşi să împingă totuşi situaţia spre opţiunea „hard”, atunci după federalizare şi finalizarea reformei constituţionale va urma o împărţire a sferelor de influenţă în Ucraina, evident pe linia Berlin – Moscova, iar regiunile din estul şi sudul ţării vor primi ajutor economic masiv din partea Rusiei. În fond, se urmăreşte întoarcerea la planul neoficial Lavrov – Steinmeier despre existenţa căruia s-a tot discutat în ultima vreme. Evident, declaraţia comună în care Kerry şi Lavrov susţin că „totul depinde de ucraineni” şi „nicio decizie nu va fi luată în numele lor” nu este altceva decât un gest frumos de politeţe diplomatică şi o anestezie pentru „revoluţionarii” infantili de la Kiev. "

 Cele de mai sus relevă de fapt pericolul mare în care se află acum Republica Moldova şi se arată clar că declaraţiile de pace făcute de Lavrov nu au nici o valoare.

 Rusia cere de fapt ca Ucraina să fie destrămată în două state sau ca ea să rămână în zona de influenţă rusă. 

Sursa : „Viitorul Ucrainei”

Sursa: http://adevarul.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu