sâmbătă, 26 iulie 2014

Planta care poate sa iti creasca memoria cu 75%!

Are multiple intrebuintari. Oamenii o folosesc de mii de ani atat ca planta aromatica, cat si ca planta medicinala.

Este vorba despre rozmarin! Pentru sanatate, rozmarinul are numeroase beneficii, dar cercetarile din ultima vreme atesta influenta extraordinara pe care rozmarinul o are asupra memoriei. Picuri cativa stropi de ulei esential de rozmarin intr-un vas de aromo-terapie, te relaxezi si curand vei simti efectele sale benefice.

ROZMARINUL, "IARBA ADUCERII AMINTE"

De altfel, rozmarinul si imbunatatirea memoriei au fost asociate inca din vechi timpuri. Mai era cunoscuta ca „iarba aducerii aminte” in Era Elisabetana si Perioada Romantica. In Hamlet, Ofelia lui Shakespeare spune: „Iata rozmarinul aceasta este pentru aducerea aminte.” Si in alte culturi – Europa, Asia - a fost folosit tot ca simbol al aducerii aminte, atat la nunti, cat si la funeralii sau comemorari.
Aceasta traditie a rozmarinului pare sa isi aiba radacinile in Lumea araba. Iata o consemnare din anul 1578 de Henry Lyte: „Arabii si succesorii lor, filistinii spun ca rozmarinul face bine creierului, memoriei si simturilor, ca reda vorbirea, mai ales atunci cand se foloseste un preparat din flori, care este administrat zilnic.”

Rozmarinul a mai fost folosit si pe post de amuleta, datorita conotatiilor ezoterice pe care le-a primit. Este pus sub perna sau purtat la gat, crezandu-se ca acesta poate proteja impotriva cosmarurilor.

Beneficiile rozmarinului asupra memoriei sunt confirmate stiintific!

Ceea ce este fascinant, este ca acum, oamenii de stiinta confirma aceasta traditie a rozmarinului folosit ca planta medicinala si efectele sale asupra memoriei. Uleiul esential de rozmarin este folosit in aromoterapie, ca un agent care provoaca claritate mentala – studiul lui Moss, Cook, Wesnes si Duckett (2003). Persoanele care au inhalat aburii uleiului esential de rozmarin au demonstrat o activitate mai buna a mentalului.

Un studiu mai recent, realizat in anul 2012, atesta aceleasi beneficii. 28 de persoane in varsta au demonstrat imbunatatirea capacitatii memoriei, prin intermediul unor doze de rozmarin pudra.
Un alt studiu, realizat de catre Mark Moss si Lorraine Oliver de la Universitatea din Newcastle au identificat un component in rozamarin, care ar fi responsabil pentru influenta benefica a acestei plante, asupra creierului. Cercetarile au aratat ca rozamarinul imbunatateste activitatea creierului cu pana la 75%.
rozmarin, aromo - terapie; ulei esential de rozmarin

Aromo-terapia cu ulei esential de rozmarin este recomandata pentru imbunatatirea activitatii creierului

Componentele volatile patrund in circuitul sangelui prin intermediul nasului si al mucoasei plamanilor.
Terpenele, care exista in compozitia rozmarinului, sunt componente moleculare care pot trece cu usurinta bariera sange-creier si astfel au un efect direct asupra creierului, care actioneaza ca un receptor al acestor enzime benefice.
Terpenele sunt componente de baza ale uleiurilor esentiale si de multe ori au un miros puternic, fiind responsabile pentru numeroase arome naturale din natura. Iata de ce ar trebui sa reactivam cunostintele vechi in legatura cu plantele medicinale!

Sursa: www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu