duminică, 31 august 2014

NATO pregateste 10.000 de soldati care sa poata interveni in estul Europei


NATO pregateste 10.000 de soldati care sa poata interveni in estul Europei
Sapte state aliate NATO intentioneaza sa creeze o noua forta de reactie rapida de cel putin 10.000 de soldati in cadrul planurilor de a dezvolta mijloacele de raspuns ale Aliantei in contextul interventiei Rusiei in Ucraina.

Scopul este de a crea o forta expeditionara comuna de marimea unei divizii pentru desfasurare rapida si exercitii regulate. Forta condusa de britanici ar include unitati aeriene, navale si terestre, scrie vineri Financial Times, preluat de Reuters.

Cele sapte tari implicate sunt Danemarca, Letonia, Estonia, Lituania, Norvegia si Olanda. De asemenea, Canada si-ar fi exprimat interesul de a participa la initiativa.

Premierul britanic David Cameron ar urma sa anunte crearea fortei de reactie rapida saptamana viitoare, la summitul NATO din Tara Galilor din 4-5 septembrie.


Dupa ce Rusia a anexat regiunea Crimeea in martie, membrii NATO au facut un numar de pasi pe termen scurt pentru a intari securitatea aliatilor din estul Europei care sunt ingrijorati de noua atitudine a Rusiei.

La summitul din Tara Galilor de saptamana viitoare, presedintele american Barack Obama si alti lideri din statele NATO ar urma sa cada de acord asupra unui plan pe termen lung pentru dezvoltarea mijloacelor de aparare ale Aliantei din estul Europei.

Un element al planului va fi de a asigura structurile pentru ca forta de reactie rapida a NATO existenta sa poate avea unele unitati capabile sa raspunda unei crize in cateva zile, au declarat diplomati din cadrul NATO, relateaza Reuters. 


Sursa: http://www.ziare.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu