luni, 11 august 2014

Ordinea alimentelor si compatibilitatea combinatiilor


Cele 3 reguli ale combinarii:

1) Cea mai importanta regula: nu combinati grasimi cu zahar (fructoza). Combinarea grasimilor (proteinelor) cu zahar incurajeaza fermentarea. Unii nutritionisti permit combinarea fructelor acide (de ex portocale) cu grasimi (cum ar fi nuci sau avocado). Ideea este ca acidul din fructe ajuta la digestia grasimilor, iar nivelul de zahar din acele fructe nu este prea mare. Exemple de combinari gresite: curmale cu nuci, fructe uscate cu avocado, avocado cu fructe dulci, o salata de fructe cu nuca de cocos, etc. 

alimentatie15


2) Nu combinati acizi cu amidonoase. Acizii opresc digestia amidonoaselor in gura, sau o ingreuneaza (si cateodata e dureroasa). Example de combinari gresite: rosii + cartofi (gatiti), clasicul sandwich cu rosii, banane cu portocale. Portocalele sunt foarte acide iar bananele contin amidon chiar si atunci cand sunt foarte coapte. Bananele se combina bine cu fructe care au mai putin acid cum ar fi: mere dulci, mango, etc. 

LE: de asemeni, digestia proteinelor implica acizi stomacali. Din acest motiv, amidonoasele nu ar trebui combinate cu proteinele! 

3) Nu combinati mai multe tipuri de grasimi la o masa. Alimentele grase sunt destul de dificil de digerat. Cand mai multe tipuri de grasimi sunt prezente la o masa digestia este greoaie. Exemple: nuci cu avocados, nuci cu ulei, cocos cu avocado, cocos cu alte tipuri de nuci, etc. 

Ordinea alimentelor:
Putina teorie
Un aliment ce se digera repede trebuie sa astepte intai ca alte alimente, ce se digera mai greu, sa paraseasca stomacul. Acest proces poate dura cateva ore, timp in care, multe dintre ele (mai ales fructele si bazele) incep sa fermenteze producand gaz si chiar alcool. S-a observat ca atunci cand mancam cate un singur aliment odata intreaga masa se digera "in straturi" diferite. Deci, daca 5 tipuri diferite de alimente sunt mancate cate una pe rand, pot exista concomitent pana la 5 tipuri diferite de digestii, cu enzime ce se adapteaza fiecarui aliment in parte! Dar cand cele 5 tipuri de alimente sunt mancate in acelasi timp, mixandu-le ori in farfurie ori in gura, atunci stomacul este umplut cu acelasi amestec, si va dura mult mai mult pana se digera, cu mai multe dificultati desigur. Mai multi fiziologi au confirmat faptul ca digestia se face in "straturi" diferite. Intr-unul din cazuri, un soldat era ranit, cu o deschizatura mare in stomac. Mai multi doctori erau prezenti si au putut studia digestia "pe viu" si au observat ca stomacul lui digera hrana in strate diferite.

Prima data alimentele lichide
Primul lucru ce trebuie inteles este ca intotdeauna trebuie sa incepeti masa cu alimentele lichide/apoase (sucuri, pepene, pere, castravete etc.) si apoi continuati cu alimentele "concentrate". Alimentele apoase sunt digerate rapid, lasand loc pentru cele mai concentrate. Daca mancati in alta ordine si anume: intai alimentele concentrate iar apoi cele apoase (avocado urmat de pepene), cel mai probabil fructul va sta in stomac prea mult timp si va fermenta. Cand mananci o felie de pepene pe stomacul gol se digera foarte repede. In cateva minute deja paraseste stomacul. Intelegand asta puteti manca dupa aceea alimente incompatibile (cu pepenele) cum ar fi avocado sau nuci.

Prima data fructele
Mancati intai fructele si apoi legumele sau alimentele mai concentrate. Multe persoane aleg o salata mare sau un sandwich si apoi un fruct, dupa care se plang ca fructul le-a creat gaze. Pentru a evita asta, mancati intai fructul si apoi restul alimentelor.

Intai fructele acide
Fructele acide includ: citricele, ananasul, kiwi, rosiile, etc. Mancand aceste fructe la sfarsitul mesei va cauza indigestie unor persoane. Este mai bine sa le mancati inaintea altor tipuri de fructe.

O singura exceptie: puteti incepe cu nuci sau avocado (sau alt tip de proteine) si apoi urmati cu vegetale (dar nimic altceva.) Vegetalele nu au tendinta sa fermenteze deci se va digera bine.

In concluzie, idealul ramane calea naturala: MANANCA UN SINGUR ALIMENT ODATA!

Traducere dupa: Frederic Patenaude - Raw Secrets


Sursa: http://suntsanatos.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu