Anul 2015 va fi bogat în fenomene astronomice.
Sursa: www.romaniatv.net
Eclipsele sunt fenomene cerești ciudate: se produc destul de des, dar sunt vizibile mai rar. Din acest motiv avem, pentru o anumită locație de pe glob, în medie, o eclipsă de Lună pe an și una de Soare (parțială) la 3-5 ani.
Următorii ani nu vor fi foarte darnici în eclipse de Lună: următoarea eclipsă de Lună (prin penumbră) se va produce în noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015.
Cele mai spectaculoase eclipse totale de Lună, vizibile din țara noastră, se vor produce pe 28 septembrie 2015 și 27 iulie 2018.
Ultima eclipsă s-a produs pe 4 ianuarie 2011, când Soarele a fost acoperit în proporție de 75% de către Lună.
Eclipse de Lună
Eclipsele de Lună pot fi observate noaptea, în întregime dintr-o jumătate de emisferă a globului și parțial din și mai multe locuri. În medie dureaza 4-5 ore. Se produc atunci când Luna intră în umbra sau penumbra Pământului (parțial și total).Următorii ani nu vor fi foarte darnici în eclipse de Lună: următoarea eclipsă de Lună (prin penumbră) se va produce în noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015.
Cele mai spectaculoase eclipse totale de Lună, vizibile din țara noastră, se vor produce pe 28 septembrie 2015 și 27 iulie 2018.
Eclipse de Soare
Eclipsele de Soare se observă numai din anumite locuri de pe glob, iar faza maximă, de totalitate, se observă doar pe o fâșie lată de 200 km. De aici și raritatea lor. Un tabel cu următoarele eclipse de Soare, vizibile de la noi, gasiti aici.Ultima eclipsă s-a produs pe 4 ianuarie 2011, când Soarele a fost acoperit în proporție de 75% de către Lună.
Sursa: www.romaniatv.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu