luni, 30 mai 2011

Conditii posibile pentru un nou „ajutor”: GRECIA AR TREBUI SA RENUNTE LA SUVERANITATE. Camatarii vor sa colecteze impozitele si sa se ocupe de privatizari …

Citez din articolul Condiții șocante pentru un nou ajutor: Grecia ar trebui să renunțe la suveranitate:
Vești noi din Grecia: Pentru ca țara să beneficieze de un nou împrumut, Grecia trebuie să renunțe la anumite aspecte ce țin de suveranitatea națională.
Mai precis, conform unei informații publicate de Financial Times, autorități din afara țării vor prelua controlul asupra unor funcții care în mod normal aparțineau autorităților interne. Printre acestea, colectarea impozitelor și privatizările.
Nimic însă nu este sigur. Deocamdată este doar o propunere, iar autoritățile de la Atena în mod sigur se vor opune.
Comisia Europeană a avertizat vineri Grecia că ‘timpul presează’ şi trebuie adoptat noul plan de austeritate după eşecul responsabililor politici de a se pune de acord cu măsurile pentru a ieşi din criza datoriei şi a garanta continuarea sprijinului UE şi FMI.
Comisia ‘regretă eşecul liderilor partidelor greceşti de a ajunge la un consens cu privire la ajustarea economică pentru a depăşi actuala criză a datoriei’ publice, a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, citat de AFP.
‘Ne bazăm pe continuarea eforturilor pentru un acord al tuturor partidelor de a sprijini programul UE şi FMI. Un acord trebuie găsit rapid. Timpul presează’, a adăugat el într-un comunicat, în timp ce primul ministru grec a eşuat vineri să obţină sprijinul opoziţiei, de dreapta şi de stânga, asupra noilor măsuri de austeritate.
Iata si ce putem citi in articolul Condiţii fără precedent impuse Greciei: controlul asupra colectării taxelor şi asupra privatizărilor va fi preluat de autorităţi internaţionale:
Lideri europeni negociază în cazul Greciei măsuri fără precent de intervenţie externă în economia unui stat, inclusiv implicarea internaţională în colectarea taxelor şi în procesul de privatizare. La schimb, Atena va primii banii necesari pentru evitarea falimentului, informează Financial Times.
Deocamdată autorităţile internaţionale şi cele elene nu au confirmat informaţiile.
Din privatizarea unor companii de stat şi din vânzarea unor proprietăţi, guvernul elen speră să obţină 50 de miliarde de euro până în 2015.
În următorii doi ani, statul grec vrea să atragă 15 miliarde de euro din vânzarea mai multor porturi, aeroporturi, dar şi a unui cazino, potrivit Business Insider.
Oficialii implicaţi în discuţii speră astfel ca măcar jumătate din suma de 70-80 de miliarde de euro de care are Nevoie Grecia până în 2013 să poată fi obţinuţi fără ca Atena să contracteze noi împrumuturi.
Astfel, ţările din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional ar împrumuta autorităţile elene cu doar 40-45 de miliarde de euro. Acestea se adaugă la cele circa 120 de miliarde de euro promise ca ajutor financiar în acest an.
Situaţia din Grecia este cu atât mai gravă cu cât au început să circule zvonuri potrivit cărora Fondul Monetar Internaţional ar putea să nu mai acorde guvernului de la Atena următoarea tranşă de bani, dacă nu dovedeşte că poate respecta ţintele impuse în acord. Germania este pricipalul stat care se opune unei unei restructurări a datoriilor Greciei.
  Sursa: Saccsiv’s Weblog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu