duminică, 1 mai 2011

Studii referitoare la efectele rugaciunii

Exemplele puterii de vindecare a rugaciunii se regasesc in experimentele doctorului Randolph Byrd, in legatura cu efectele rugaciunii asupra pacientilor cardiaci.
In 1988, Dr. Randolph Byrd a condus un studiu in cadrul Spitalului General din San Fransisco. El a studiat interventia rugaciunii asupra unor persoane ce erau bolnave. A luat 393 de pacientii, victime ale atacurilor cardiace si i-a imparti la intamplare in doua grupuri.
Un grup de 192 de pacienti a beneficiat de rugaciunile unor persoane straine din diverse zone ale tarii. Celalalt grup de 201 persoane nu a beneficiat de rugaciunile din partea persoanelor respective.
Toti pacientii din cadrul cercetarii au stiut ca participa la un studiu legat de fenomenul rugaciunii, dar nici un pacient nu stia din care din cele doua grupuri facea parte. Singura persoana care stia de existenta acestui experiment era sora medicala care ii ingrijea.
Studiul a aratat ca persoanele care au beneficiat de rugaciuni s-au vindecat cu 10% mai repede.
Raportul a fost primit cu cel mai mare scepticism de catre comunitatea medicala, unde multi considerau ca datele erau eronate ori gresit interpretate.
Studiul a fost insa repetat, cativa ani mai tarziu, la Institutul de Cardiologie din Kansas. S-a aplicat aceeasi metodologie pentru un lot de 990 de bolnavi de inima.
Din nou starea de sanatate s-a ameliorat cu 11% mai repede. Dr. William Harris, unul dintre cercetatorii care au condus experimentul, era uluit, dar si incantat de aceste rezultate. Cand i s-a cerut sa redea pe scurt situatia a ridicat din umeri si a facut aceasta remarca: "Pacientii pentru care au fost facute rugaciuni s-au simtit mult mai bine decat ceilalti".
Prin acest studiu se arata faptul ca, chiar si o rugaciune facuta de o persoana necunoscuta pentru o alta persoana necunoscuta poate ajuta in cazul unei suferinte provocate de o boala anume.
Din ce in ce mai multi oamneni de stiinta sustin ca spiritualitatea este un bun tratament. Prin diverse studii ce au fost efectuate, oamnenii de stiinta arata ca religiozitatea, credinta si rugaciunea contribuie intr-o mare masura la pastrarea sanatatii si prelungirea vietii.
In foarte multe tari, in fruntea lor aflandu-se SUA si Canada, sacroterapia face parte din mijloacele folosite pentru prevenirea imbolnavirii. Incurajand practica sacroterapiei, imbolnavirile vor fi mai putine.
Vom prezenta in continuare rezultatele catorva studii si cercetari.
Astfel, un studiu efectuat pe 91000 de persoane din Maryland a descoperit, la cei care mergeau in mod regulat la biserica pentru a se ruga, ca decesele inregistrate la suferinzii de scleroemfizem pulmonar s-au redus cu 56%, iar la cei cu boli coronariene cu 50%.
Un alt studiu efectuat pe 4725 de persoane din regiunea Almeda (California) a aratat ca mortalitatea era redusa printre credinciosii care se rugau recvent si plin de fervoare, indiferent de starea lor socio-economica si de unele vicii cum ar fi fumatul sau alcoolismul.
Universitatea Georgetown, din Washington DC a realizat peste 200 de studii si cercetari in ceea ce priveste sacroterapia. Astfel, s-a descoperit ca sacroterapia a avut efecte pozitive asupra majoritatii oamenilor care o practicau prin rugaciune si prin raportatea la dumnezeire.
Un cunoscut centru medical pentru operatii pe cord deschis, din New Hampshire, a realizat anumite constari la bolnavii operati, trecuti de 60  de ani. Astfel, in primele 6 luni dupa operatie, au fost inregistrate 9% decese, din randul celor foarte putin religiosi, 5% din randul credinciosilor ce se rugau frecvent si nici unul din randul celor foarte credinciosi.
In SUA si Canada sacroterapia se practica fie individual, fie in grup, in lacasele de cult si chiar in spitale. Multa vreme a functionat in New York o clinica religioasa si psihiatrica, unde bolnavii erau tratati si prin metode ce apartin scroterapiei.
La Vancouver functioneaza si astazi un spital unde sunt folosite numai remedii naturiste si metode de sacroterapie. In cadrul sedintelor respective iau parte chiar unii medici.
In multe locuri, sacroterapia curativa se practica impreuna cu medicul curant. Astfel, chirurgul oftalmolog H. Gimbel se roaga impreuna cu bolnavul inainte de operatie.
Chirurgul canadian Alaistar Cunniggham aplica sacroterapia in scopuri curative. Metoda sa consta din rugaciuni, meditatii si vizualizarea unei figuri spirituale, indiferent de credinta pacientului. Un astfel de tratament se aplica cu bune rezultate bolnavilor de cancer, multora dintre ei prelungindu-le viata.
Printre cei ce recunosc influentele si efectel importante pe care sacroterapia le produce s-au aflat si medici europeni. De exemplu, marele chirurg vienez Hans Finsterer, celebru pentru operatiile sale realizate mai ales la nivelul stomacului. Deseori el marturisea celor din jurul sau ca "mana nevazuta a lui Dumnezeu ma ajuta sa fac operatii bune", si ca "stiinta si credinta formeaza un tot insolubil".
http://www.armonianaturii.ro/Studii-referitoare-la-efectele-rugaciunii-(II).html*articleID_190-articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu