joi, 21 iulie 2011

Adevărul despre datoria americanilor. În fața cui s-au îndatorat de fapt

Situația din Statele Unite în ceea ce privește datoria publică nu este atât de gravă pe cât pare, chiar dacă vorbim de cifre astronomice.
Mulți compară Japonia cu Statele Unite și ajung la concluzia că Japonia are o datorie într-adevăr uriașă dar poate sta confortabil pentru că majoritatea acestei datorii este domestică, în timp ce americanii s-au împrumutat masiv de la chinezi.

Deși China este unul dintre ce mai mari creditori ai americanilor, totuși mia de miliarde de dolari pe care chinezii îi au în America nu reprezintă decât un mic procent din datoria de peste 14.000 de miliarde de dolari, cât este întreaga datorie publică a SUA.

Cui are America să dea adevărata datorie? În afară de unii creditori ai căror pondere în datorie este nesemnificativă, Japonia reprezintă 6,4% din totalul datoriei americane, iar dacă ar fi să facem un clasament am începe cu ea. Ca cifre absolute, Japonia a împrumutat SUA cu aproximativ 900 de miliarde de dolari.

Pe următorul loc ar fi ceea ce americanii numesc "Household Sector", care include și fondurile de investiții. Către acest sector al gospodăriilor și al marilor proprietari de imobiliare, America are o datorie de 959 de miliarde de dolari, echivalentul a 6,6% din datorie.

Abia apoi urmează China cu 1,16 mii de miliarde de dolari, echivalentul a 8% din datoria publică a Statelor Unite.

Ați fi surprinși să știți că mai mult decât China, Trezoreria Americană s-a împrumutat de 1,63 mii de miliarde de dolari de la Federal Reserve, instituția condusă de Ben Bernanke. Ponderea în datorie este de 11,3%.

Și acum urmează datoriile adevărate. Există două fonduri mari de asigurări, mai puțin cunoscute publicului larg, denumite "Old-Age and Survivors Insurance" (OASI) și "Disability Insurance (DI)" care cumpără bonduri emise special pentru ele și care nu sunt tranzacționate în mod public. Valoarea la zi a datoriei către aceste două fonduri este de 2,67 de mii de miliarde de dolari, echivalentul a 19% din datoria americană.  Practic, aceste două fonduri sunt cei mai mari creditori.

Ce este cel mai interesant este că aceste fonduri sunt gestionate chiar de Trezoreria Americană.
Concluzia ar fi că o mare parte din datoria americană nu este de la creditori externi. 
Mai mult, banii de la Fed vin din așa denumitele programe "quantitative easing", care nu înseamnă altceva decât crearea de monedă (tipărirea de bani).
Autor: Capital.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu