duminică, 17 iulie 2011

Igor Smirnov: “Dacă ne vom uni cu Republica Moldova va fi război !”

Citez:Declaraţie şocantă a lui Igor Smirnov: “Dacă ne vom uni cu Republica Moldova va fi război!” 
„Moldova și Transnistria nu se pot uni. În caz contrar vor fi din nou explozii, dureri şi funeralii în fiecare zi”, a declarat, recent, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, relatează portalul Unimedia.
Alegeri cu gândul la Moscova
Smirnov a reiterat joi, la Dubăsari, că Tiraspolul este dispus să negocieze cu Chișinăul, dar exclude reunificarea. ”Suntem pregătiţi pentru negocieri. Vom participa la ele. Dar ştiu că niciodată nu vom reuși să reunim ceea ce nu poate fi reunificat. Nu ne putem uni”, a insistat liderul transnistrean.
Șeful admnistrației de la Tiraspol spune că pe cele două maluri de Nistru au crescut generații diferite. „În toți acești ani, în Transnistria au crescut noi generații, care ştiu că Rusia este apărătorul nostru. Și nu uitați că în Moldova, de asemenea, au crescut generaţii care au fost învăţaţi că România e bună, iar Rusia şi Ucraina sunt rele”, spune Smirnov.

Referindu-se la alegeri prezidențiale din decembrie, acesta a subliniat că obiectivul primordial constă în păstrarea republicii şi apropierea ulterioară de Federația Rusă.
În soluționarea conflictului transnistrean, Republica Moldova pledează pentru un statut special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova. Această poziție este susținută de UE, SUA, Rusia, Ucraina dar și de numeroase organizații internaționale.
Transnistria, un focar de instabilitate
Încă de la proclamarea independenţei, în toamna anului 1990, Transnistria a provocat îngrijorare în cancelariile europene, aflându-se şi astăzi în centrul unui “conflict îngheţat” şi tensionând inclusiv relaţiile României cu Federaţia Rusă.
Regiunea separatistă cu aproximativ 500.000 de locuitori şi o suprafaţă de crica 4.000 de kilometri pătraţi este condusă de două decenii de Igor Smirnov, un lider autoritar nerecunoscut de comunitatea internaţională. Aceasta încearcă să găsească o soluţie pentru rezolvarea conflcitului dintre regimul de la Tiraspol şi autorităţile de la Chişinău.
De mai mulţi ani, negocierile au loc în aşa-numitul format “5+2″, care include Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitatea şi Cooperare în Europa (OSCE), plus Statele Unite şi Uniunea Europeană, în calitate de mediatori.
În toamna anului trecut,
preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, afirma că România – un aliat declarat al Chişinăului – ar trebui să aibă o poziţie “mai calmă şi mai echilibrată” în problema transnistreană, subliniind că acest lucru ar contribui la succesul negocierilor.

................................................................................................
Sursa: BLOG CREȘTIN ORTODOX

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu