duminică, 17 iulie 2011

Sasquatch sau bigfoot-ul Americii de Nord

Legendele indienilor din America de Nord fac des trimiteri la un gigant paros numit in multe feluri: omah, windigo, etc. De multe decenii, chiar si fetele palide au semnalat o creatura umanoida inalta si paroasa, practic in toate statele SUA si Canadei, dar in mod esential in padurile muntoase din restul Amricii si Canadei (in statele California, Oregon, Washington, Columbia britanica, etc.).
In functie de urmele pasilor pe care aceasta creatura (sau creaturi) le-a lasat pe sol (pana la 45 cm lungime), ea a primit numele de Big-Foot, Pas Mare. In 1969, familia Robut L. Behme, din Magalia (California), a avut o curioasa intalnire nocturna. La 16 aprilie, aproximativ la miezul noptii erau in masina pe drumul intre Paradise si Stirling City. Regiunea inconjuratoare este foarte paduroasa si traversata de canioane profunde. \”Cum ne apropiam de o curba lunga, farurile noastre luminau ceea ce parea a fi un barbat intr-o blana, traversand drumul. Timp de o clipa l-am avut in fata cand s-a intors catre masina, apoi el s-a afundat in obscuritate. Impresia noastra este ca el avea mai mult de 1,80 m, era complet acoperit de un par negru scurt care parea marcat fie de pete albe, fie de noroi. Fata era alba si recunoastem ca detaliile ne pareau cam confuze. Ochii nu-i straluceau in lumina cum este cazul unui animal. Capul era mic si se termina ascutit la varf. Era construit grosolan si cu picioare extrem de grele\”.
Dar in 1884, Daily British Colonist povestea despre o maimuta antropoida, poreclita Jacko care se spune ca a fost capturata in apropiere de Yale (Columbia Britanica) si pastrata o vreme in puscaria locala. Unii sustin ca Jacko era de fapt un sasquateh tanar. Numai ca totul era un simplu zvon. In 11 iulie 1884, gardianul puscariei a raportat ca animalul nu exista. In 1924, Albert Ostman, un taietor de lemne canadian a stat o saptamana prizonierul unei familii de sasquatch. El a spus ca a fost ridicat de un mascul in timp cedormea in sacul sau. El a spus ca familia manca iarba si conuri de brad, ceea ce oamenii de stiinta au considerat ca este absurd, avandu-se in vedere greutatea unui big-foot. Presupusa hrana este insuficienta in calorii. Nimeni nu l-a crezut pe Ostman!
Mai mult, acesta spune ca fiinta stranie ar fi strabatut o distanta de aproximativ 80 km intr-un teritoriu accidentat, in doar 3 ore. El ar fi fost dus intr-un fel de tabara permanenta a sesquatch-ilor… Se crede ca povestea lui Ostman a fost fabricata de el, pornindu-se de la folclorul din zona. Exista multi martori care ar fi vazut creatura in padurile nord-americane. Sasquatch este descris des ca un humanoid de peste doi metri cu umeri largi si picioare mari (93 cm). Este in intregmime acoperit cu un par gros dar are fata neteda, fara peri. Partea din spate a creierului sau este ascutita.
Mai multi oameni de stiinta, printre care si ziaristul John Green si antropologul Grover S. Krantz, au propus apropierea lui Big-foot de gigantopitec, o maimuta fosila cunoscuta ca avand mandibule enorme. Ea a trait in pleistocen in China de sud, a fost denumita Gigantopithecus canadensis. Sa fie oare Big-foot (sau sasquatch o mare primata necunoscuta care traieste inca pe teritoriul noard-american)? Exista numeroase fotografii (foarte multe neclare) si filme (cel mai celebru este cel al lui Roger Patterson, din 1967) care ni-l arata probabil pe sasquatch. Dar si inregistrari de tipete, vocalize puternice care in nici un caz nu ar putea fi scoase de un om, urme de pasi non umani de talie mare care prezinta caracteristici anatomice spacifice: partea carnoasa a podului palmii este dubla, alungirea relativa a calcaneului, piciorul plat, slaba diferentiere a degetelor de al picioare, etc.
S-au fotografiat pana si excrementele sale. Parul gasit, analizat biochimic de Jerold Lowenstein, a relevat aproierea de primatele superioare. Urmele gasite nu au insa nici o legatura cu un urs. Cu toate astea, marturiile ambigue si lipsa unor detalii exacte ii fac pe oamenii de stiinta sa creada ca big-foot nu exista cu adevarat. Este doar o poveste frumoasa.
Sursa: Enigme

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu