duminică, 7 august 2011

Ce inseamna ratingul scazut al SUA?

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Dupa ce agentia de rating S&P a redus calificarea SUA cu un A- de la AAA la AA+- pietele internationale au asteptat reactia celorlalte 2 agentii de rating importante: Moody’s si Fitch. Acestea nu au coborat ratingul SUA, si bine au facut. Pentru ca administratia americana a contestat imediat rezultatele obtinute de S&P, descoperind o eroare de vreo 2.000 de miliarde de dolari in calculele ce au dus la scaderea calificativului. Dincolo de deficitul de imagine creat tot mai multe voci spun ca aceasta retrogradare nu va avea nici un efect. Da, in teorie poate insemna credite guvernamentale mai scumpe, o oaresce retinere a investitorilor de a baga bani in SUA… si cam atat. Trebuie insa spus ca oricum ratingul AA+ este unul excelent, dat fiind faptul ca mai sus de 3A nu exista nimic.
Desi SUA a reactionat… aici citesc un articol care imi da impresia ca America nu mai sta chiar atat de bine. Nu din cauza ca a ridicat plafonul indatorarii, nu pentru ca programele sociale pentru populatie vor fi reduse, nu din cauza ca o agentie de rating a retrogradat-o. Ci din cauza ca 15% dintre americani traieste din bonurile de masa. La ei aceste bonuri de masa sunt acordate numai celor ale caror venituri intra sub plafonul de circa 600 dolari/cap de membru al familiei. Mai exact -2.389 dolari/luna califica o familie cu 4 persoane sa primeasca bonuri de masa in valoare de 300 de dolari. Statele cele mai afectate de saracie, dupa acest indicator, ar fi Texas, Florida si New York.
Situatia este albastra. Imi amintesc ca atunci cand a fost ales Obama toata planeta s-a bucurat. A fost primul semnal ca oamenii, indiferent de culoare, sunt cu adevarat egali. Si ca vointa americanilor de rand a prevalat la vot. Insa m-am intrebat daca nu cumva acestui om I se va cere mai mult decat ar putea da orice presedinte, fie el si al SUA. Astept de mult sa aflu ca Obama este considerat drept o mare dezamagire. Partial din cauza lui (ca e doar un om, nu supererou), partial din cauza partidelor si tuturor celorlalte forte financiare care nu vad cu ochi buni o schimbare a starii de fapt si cresterea cheltuielilor publice pentru programe sociale.
Lumea e in criza. Nu numai financiar, ci si ideologic. Capitalismul salbatic se dovedeste din ce in ce mai des a fi o idee perimata si contraproductiva. Romania insista sa-l aplice, instrainand chiar si companii de stat cu importanta strategica. Exista totusi niste diferente intre Romania si SUA.
Romania da bonuri de masa unora dintre angajatii legal, in valoare de circa 180 de lei/luna. Ajutoarele sociale pentru cei saraci (care traiesc cu sume mult mai mici de 600 dolari/luna) sunt infime si in scadere continua. Ratingul Romaniei este undeva pe la mijloc (3B), dar cred ca asta se datoreaza mai mult intereselor politice externe, si nu capacitatii conducatoare a liderilor romani.
In rest… pana si in caz de saracie SUA nu poate fi pusa alaturi de alte state ale lumii. Pentru ca ei pornesc de la nota maxima si merg in jos, in timp ce restul planetei porneste de la prima treapta si urmeaza sa urce. Mult timp de acum incolo, pentru tot ceea ce privit prin perspectiva occidentala SUA va da ora exacta pe planeta. Si, cat e America de capitalista, tot incearca sa aplice programe sociale. In timp ce SUA se supara pentru ca a pierdut un A… Romania desfiinteaza tot ceea ce inseamna asistenta sociala si se mira: oare de ce avem un rating mic, care creste chinuit? Ei bine… pentru ca economia nu inseamna numai cifre, ci si populatie. Nivel de incredere in administratie, nivel de siguranta economica in propria tara, etc.
Din aceste motive… eu personal cred ca Romania nu va reusi niciodata sa ajunga la acest nivel de responsabilitate politico-economica. Pentru ca in SUA cineva se mai gandeste, macar din cand in cand, la populatie si la prestigiul tarii. Chestii care aici nu se mai intampla… cam de pe vremea regalitatii incoace…
 

Sursa: Digerate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu