vineri, 12 august 2011

In cel mult 1.000 de zile, NASA va trimite un robot pe Luna

In cel mult 1.000 de zile, NASA va trimite un robot pe Luna
Agentia spatiala americana NASA a anuntat ca planuieste sa trimita un robot pe Luna – o operatiune care o va costa de 3 ori mai putin decat o misiune similara cu echipaj uman. Inginerii NASA pretind ca, in cel mult 1.000 de zile, sunt capabili sa construiasca si sa lanseze in spatiu, cu destinatia Luna, un robot umanoid inteligent.
Proiectul M - cum este denumit generic programul NASA de trimitere a robotilor in misiuni spatiale - este considerat o actiune de "guerrilla" a inginerilor NASA, in conditiile in care oficialii americani, in frunte cu presedintele Barack Obama, au stopat programul Constallation, care urmarea intoarcerea astronautilor americani pe Luna.
O misiune robotizata pe Luna ar costa 200 de milioane de dolari - proiectarea, construirea si testarea robotului -, plus 250 de milioane de dolari construirea si lansarea navei si rachetei care vor duce robotul pe satelitul natural al Terrei. O suma substantial mai mica decat 150 de miliarde de dolari, cat costa o misiune similara cu echipaj uman. Inginerii NASA spera ca perspectiva unui robot inteligent, care sa exploreze singur Luna, va inspira o noua generatie de oameni de stiinta, la fel cum a facut-o misiunea Apollo, in urma cu 40 de ani.


In acest context, maine, pe 4 noiembrie, NASA va lansat misiunea STS-133: naveta Discovery va transporta pe Statia Spatiala Internationala (SSI) Modulul stiintifc Leonardo si ExPRESS Logistics Carriers. Inedit la aceasta misiune este faptul ca va purta pe SSI si robotul umanoid Robonaut 2 (R-2), dezvoltat de NASA si General Motors, robot care va deveni un rezident permanent al avanpostului spatial.

Robonaut 2 este primul robot umanoid care pleaca in spatiu: misiunea sa va fi mentenanta statiei spatiale. Proiectul R-2 a costat pana acum 9 milioane de dolari, iar activitatea robotului va fi atent monitorizata de NASA si de oficialii americani, de reusita lui R-2 depinzand, in mare masura, intregul viitor al Proiectului M.
Sursa: Daily Mail
Sursa: descopera.ro |03 noiembrie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu