joi, 15 septembrie 2011

Scenariu crunt: o furtuna solara masiva ne-ar putea "bloca" pe Pamant timp de o generatie intreaga

Furtuna solara
Specialistii se asteapta ca in viitor sa se produca o furtuna solara foarte mare, care in mod inevitabil va lovi si Pamantul. Un astfel de fenomen ne va da peste cap infrastructura si satelitii.
 Dar exista un pericol si mai mare decat acesta: Spatiul va deveni periculos de radioactiv pentru a putea sta acolo.
Cateva cercetari recente arata ca am putea fi pusi in fata faptului de a nu mai reusi sa exploram spatiul, universul, pe parcursul unui deceniu, scrie New Scientist.
In timp ce noi nu am trimis oameni dincolo de orbita terestra de aproape patruzeci de ani, ne-am facut aici, aproape de Terra o baza destul de solida de cercetare a spatiului. Statia Spatiala Internationala este o prezenta constanta a oamenilor in spatiu si am construit si o retea masiva de sateliti care sunt esentiali pentru infrastructura noastra de comunicatii. Ca sa nu mai vorbim de navigatie, cercetare stiintifica, monitorizarea vremii si o multime de alte lucruri.
Ceea ce ne permite sa mentinem acolo sus atat oameni cat si echipamente electronice extrem de sofisticate este prezenta norilor imensi de plasma, care se intind in afara atmosferei noastre la o raza mai mare de cateva ori decat cea a Pamantului. Ea ofera o zona tampon impotriva radiatiilor cosmice. Fara acest "nor de protectie", undele electromagnetice s-ar putea transforma in radiatii mortale ajunse deasupra Pamantului.
Problema este ca acest nor poate fi distrus de o furtuna solara masiva.
Recenta activitate solara, din octombrie 2003 a provocat norul sa se contracte la doar doua marimi de raza terestra, si specialistii cred ca in 1859, cand a fost o furtuna solara imensa, aceasta protectie a fost complet arsa.
Pe vremea aceea insa comunicatiile nu erau atat de dezvoltate, asa ca impactul nu a fost prea mare. Astazi in schimb, am vorbi de un adevarat dezastru.
Potrivit unei noi cercetari, de la UCLA, o explozie solara mare ar face ca spatiul sa devina radioactiv si periculos atat pentru astronauti cat si pentru echipamentele satelitilor. In plus, situatia ar putea dura mai multe decenii, pana cand norul de plasma se va regenera.
In tot acest timp, probabil ca astronautii nu vor mai putea ramane pe ISS. Probabilitatea producerii unei furtuni solare de o asemena anvergura ar fi in anul 2040, an care coincide cu planurile tarilor dezvoltate de a zbura pe Luna din nou.
Cercetatorul Yuri Shprits spune ca daca s-ar instala scuturi subtiri in jurul satelitilor, atunci pagubele s-ar diminua. Dar imaginea generala este ca Spatiul este periculos, un loc neospitalier si pe care o explozie solara l-ar face total inaccesibil pentur noi, oamenii.
Sursa: stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu