duminică, 11 septembrie 2011

Uzinele de paturi

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Daca faceti parte dintre romanii obisnuiti (a se citi saraci) probabil ati avut nevoie de spitalele patriei cel putin o data in viata. Macar la nastere. Sau la moarte. Nu conteaza daca a dvs (desi n-ati mai putea citi aceasta stire daca ati fi decedat deja) sau a celor apropiati. Deci sunteti familiarizati cu sistemul sanitar romanesc. Stiti ca exista niste cladiri mari, inalte si in general insalubre populate cu oameni bolnavi si oameni mai putin bolnavi. Adica personal medical care face infarct dupa ce iese din operatii, care lesina dupa luni de zile de suprasolicitare in conditiile in care munceste cat 3, si tot asa.
Astazi am aflat un secret: cum ca spitalele sunt uzine de paturi. Adevarul absolut e ca se stie, bolnavii sunt caracterizati prin starea de erectie a intregului corp. Cum vezi un roman stand in picioare… cum inseamna ca e muribund. In fond daca a ramas in Romania… Asadar va rog ca data viitoare cand lesinati sa aveti grija sa o faceti in sus. In pozitia stand in picioare. Ce va trebuie paturi? Mai ales in spitale. Chiar ma gandesc, dupa ce iesiti de la reanimare, inca inconstienti de la anestezie, sa va propteasca infirmiera de un perete. Sa stati cum trebuie, ce va alintati atat! Sau sa va pazeaza rudele sa nu cadeti din picioare. Ca in lagarele rusesti, la carcera. Nu aveti voie sa stati intinsi in pat nici daca sunteti pe moarte. A zis cineva important ca spitalele-s uzine de paturi. Si, cum toata clasa politica postrevolutionara a muncit din greu pentru punerea la pamant a fabricilor si uzinelor… si uzinele de paturi trebuie sa dispara. Sa se transforme in fundatii, sau in societati comerciale. Ce atata sistem medical depinzand de stat? Sa externalizam totul. Sa inchidem spitalele si sa le dam unor patroni. Care eventual, pana in prezent, au fabricat cuie. In sensul ca le-au luat de la o firma din afara si ni le-au revandut noua pe post de productie proprie, la costuri nesimtit de mari. Romanii nu au dreptul la asistenta medicala decat daca e privata si oricum nu si-o permit!
Bine, dar atunci de ce platim toate prostiile alea pe statul de plata, atat la salarii cat si la pensii? Ei bine, degeaba. Doar nu vreti sa nu le platim deloc. Asta e chiar o idee reactionara. La fel de stupida ca si principiul prin care banii pentru sanatate sa fie folositi in sanatate, banii pentru pensii sa se regaseasca in pensii, etc.
Initiatorul ideii a comparat proiectul sistemului sanitar cu reforma educatiei. A spus ca ar dori ca schimbarile in sistemul de sanatate sa fie la fel de importante. Pai da, ca la bac pana la urma au luat vreo 40%. Cam asta probabil se doreste a fi si proportia bolnavilor salvati in sistemul sanitar. Intra 10 (nu bolnavi grav sau incurabil) si ies vii doar 4. Si uite asa am facut reforma!
Sincera sa fiu nu stiu de ce ar trebui privatizat totul in tara asta. America, dupa ce a privatizat electricitatea a nationalizat-o la loc, pentru ca a inteles ca lucrurile nu merg bine in sistemul privat decat din punctul de vedere al capitalului: patronii se imbogatesc dar nimeni nu se gandeste la populatie.
Daca pana acum mai aveam dubii cum ca suntem condusi de cei mai capitalisti oameni ai Terei, acum m-am convins. Nu am mai auzit nicaieri pe planeta un oficial al statului atat de impotriva poporului sau, dar cu afinitati recunoscute public pentru marii investitori privati.
Ma gandesc… stiti ca mandatele alesilor poporului sunt limitate temporal. Si cum si varsta de pensionare s-a marit nu se cade sa-i scoatem la pensie. Deoarece s-au plans in multiple randuri ca au salarii mici… ce-ar fi sa-i numim manageri privati la stat? Banii sunt buni, unii chiar au antecedente in anumite domenii (cum ar fi transporturile, de exemplu) deci am putea risca. Sa vedem acolo ce mare branza fac alesii neamului. Ce avem de pierdut? Distrugerea totala a sistemului de transport feroviar din tara? Ei si? Tot spre asta ne indreptam, dar ceva mai lent. Macar sa stim cum stam. Dupa 6 luni si 1 an reevaluam realizarile mandatului. Si ii concediem. Sau ii realegem in functie.
In fond… poate ca e bun si capitalismul la ceva. Ne ajuta sa ne dam seama ca aia care distrug tara nu merita sa fie realesi. Asta daca, desigur, mai existau cetateni care aveau dubii in acest sens…
Sursa: Digerate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu