miercuri, 5 octombrie 2011

Amnezie, moneda euro si spusele FMI

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Stiti reclama aia in care un domn isi freaca fruntea in cautarea memoriei pierdute? Ei bine, stirea de mai jos va demonstra ca amnezia are beneficiile ei. Pe langa faptul ca ajuta sa nu-ti mai faci griji cu privire la plata facturilor… are si efecte politice. Astfel aflam ca amendamentele USL la codul muncii au fost adoptate tacit, in senat, pentru ca n-au avut timp sa le dezbata. Lume ocupata, ce mai! Dar e bine de aceasta data. Modificarile mai echilibreaza putin (putin, nu perfect) raporturile dintre angajati si angajatori.
Contractele de munca pe termen determinat (alea pe care o sa le avem cu totii, daca mai ramane picior de economie dupa ce trece criza mondiala) se vor putea prelungi numai pe 36 de luni de la semnare, nu de 3 ori termenul, cum este la ora actuala stipulat. Stabilirea perioadei de proba va depinde de contractul colectiv de munca, putandu-se ajunge la perioade de proba mai mici de 90 de zile, respectiv 120. Si daca nu stiti ce-i aia perioada de proba va invit la o cautare pe site-urile de profil: sunt acele 3 luni care nu se platesc, mai nou, pentru ca esti in proba, deci condamnat la voluntariat. In cazul concedierilor colective se va tine cont si de situatia sociala a angajatilor. Cum ar veni… daca si sotul si sotia lucreaza la firma respectiva unul dintre ei trebuie sa ramana in activitate pentru a fi intretinator de familie. A nu se confunda cu faptul ca cineva poate sa nu faca performanta la job si, pentru ca sotul/sotia e somer/somera, nimeni nu-l concediaza. E strict vorba despre oameni cu performante normale, in standardele acceptate, care trebuie disponibilizati. Salariul angajatului temporar trebuie sa fie egal cu cel al angajatului pe termen determinat. In realitate toate salariile sunt egale, daca muncesti. Egale cu foarte putin. Din ce in ce mai putin. Ca e criza! Concedierea liderilor sindicali nu se poate face in timpul mandatului si 2 ani dupa ce ii expira. Problema e ca proiectul a ajuns mai intai la senat, deci camera deputatilor are timp sa-l corecteze cand ajunge in dezbatere la ei. Si cum presa, normal, a preluat stirea, o sa afle si portocalele ca era sa ne fie mai bine, si o sa ia masuri. Cele uzuale: reinstaurarea legala a sclaviei.
Premierii bulgar si ceh sunt foarte optimisti in privinta euro. Atat de optimisti incat au decis sa ia o pauza in setarea datei pentru adoptarea euro. Pana se mai linistesc treburile si aflam cu totii daca va mai exista UE, moneda euro si alte alea. Numai noi stiu ca insistam- auzim saptamana trecuta (sau cea anterioara?) o declaratie prin care cineva foarte inalt ca rang declara ca Romania isi mentine obiectivul 2014-2015 pentru adoptarea euro. Si ca ar vrea chiar si mai repede, daca e posibil. Acum nu stiu, ori bulgarii si cehii sunt inconstienti (dovada ca ei nu sunt in faliment sau vanduti FMI si alte foruri financiare mondiale)… ori noi avem o problema cu capul. Toata Europa tipa sa se intoarca la monedele nationale, noi vrem sa adoptam ceva ce ne va duce si mai rapid in colaps. In caz ca ne va fi si mai rau… mai ramane credinta. Stiti ca muti romani l-ar vrea pe patriarh premier. Iar inaltii oficiali declara public ca ne rugam la Dumnezeu sa supravietuim economic. Ei da, de asta am facut noi institutiile! Mi se pare corect, coerent, inteligent si mai ales foarte modern.
Dar, repet, noi facem ce trebuie ca sa ne fie bine. Adica taiem de la aia care oricum nu mai au de niciunele. Si pentru ca aici metoda a avut succes, nu s-a rasculat nimeni (cu exceptia acelui unic pensionar care a protestat ieri in provincie), au adoptat-o si altii in tarile lor. Dar ce sa vezi? Grecii s-au suparat si fac greve peste greve. Spaniolii tot asa, americanii incep sa propovaduiasca la scara larga neosocialismul si FMI spune: bai, mai opriti-va cu austeritatea. Nu mai taiati ca prostii, mai bine repuneti pe picioare economia.
Eu cred ca astia de la FMI s-au dat cu USL-ul. Alfel nu-mi explic. Cum sa nu fie de acord cu taierile? Le-o fi frica, cine stie, ca pana si mamaliga mai explodeaza uneori, iar momentan planeta cam are fitilul aprins…
Si e doar o chestiune de timp pana cand va exploda totul.
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
Sursa: Digerate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu