miercuri, 5 octombrie 2011

Un cineast din Toronto a descoperit ca are intre 500 si 1000 de frati si surori. MAREA PROBLEMA CU DONATORII DE SPERMA …

Vedete anonime ale cataloagelor cu donatori de spermă, unii americani sau canadieni se pot trezi taţii unor grupuri de câteva zeci de copii, fenomen care aduce a SF, dar care-i îngrijorează pe specialişti. În Canada şi Statele Unite nicio lege nu limitează oficial numărul de copii care se pot naşte din acelaşi donator, potrivit ministerului canadian al Sănătăţii, citat de 7sur7.be.
Subiectul a inspirat recent un film de succes, “Starbuck” de Ken Scott, care povesteşte aventurile unui donator care pleacă în căutarea celor 533 de copii ai săi. Există o normă internaţională, care limitează la 20 numărul de sarcini de la acelaşi donator. În Danemarca, cifra este de 25. Majoritatea băncilor de spermă au propriile lor praguri. Însă nu întotdeauna regula este respectată. Familiile aleg din catalog profilul donatorului (culoarea ochilor, nivelul studiilor, etc.) şi unii donatori sunt victimele succesului lor.
Subiectul din “Starbuck” se aseamănă oarecum cu povestea lui Barry Stevens, regizor de filme documentare, în căutarea tatălui său biologic. Născut în Marea Britanie în urma unei donaţii de spermă, cineastul din Toronto şi-a descoperit zeci de surori şi fraţi vitregi, în Canada, Statele Unite şi Europa. El apreciază că “rudele” sale sunt în număr de 500 – 1.000 în toată lumea.
Deşi cazul pare frapant, nu constituie o excepţie în America de Nord. “Marea majoritate a spermei folosite în Canada este importată din Statele Unite”, spune Simon Phillips, director de laborator la clinica Ovo Fertility din Montreal. Din 2004, donatorii de spermă nu mai sunt plătiţi în Canada, lucru care explică scăderea semnificativă a stocurilor şi recurgerea masivă la importuri. Iar popularitatea anumitor donatori are repercusiuni reale.
Pe site-ul american “Donor sibling registry”, care pune în legătură copii rezultaţi din donaţii de spermă (anonimi, identificaţi printr-un număr comunicat familiilor), apar tot mai multe mesaje. “Avem un grup care numără aproape 150 de copii ai aceluiaşi donator şi numărul creşte mereu”, spune Wendy Kramer, creatoarea site-ului în anul 2000 şi mama unui copil rezultat din donare de spermă.
Aspectul negativ este că această situaţie creşte riscul de transmitere a unor boli genetice şi a cazurilor de incest involuntar între surori şi fraţi vitregi, arată cu îngrijorare unii specialişti. Consecinţele pot fi grave: “Riscul apariţiei unor boli genetice, cum ar fi mucoviscidoza şi hemocromatoza, este mult mai mare în cazul acestor copii decât la două persoane neînrudite”, avertizează Francois Rousseau, profesor de biologie moleculară la universitatea Laval, evocând potenţialele consecinţe ale incestului.
Juliet Guichon, profesor de bioetică la universitatea din Calgary, afirmă că acest lucru se întâmplă mai des decât ne-am putea închipui: “Ne putem gândi că, statistic, este improbabil. Însă oamenii care au recurs la o donaţie de spermă provin adesea din aceleaşi medii economice şi sociale.
Se cunosc, se sfătuiesc în privinţa doctorilor, locuiesc în aceleaşi cartiere.” Ea crede că, în timp, soluţia ar fi renunţarea la anonimat, ceea ce ar permite o mai mare transparenţă şi un control mai bun al donării de spermă.
Sursa: Saccsiv’s Weblog

2 comentarii: