sâmbătă, 12 noiembrie 2011

O altă mare problemă a grecilor: Rămân fără petrol. Doar "dușmanul" americanilor le mai vinde

După ce că abia dacă-i mai împrumută cineva, grecii au acum încă o mare problemă: furnizorii se feresc până să le mai și vândă ceva, de frica faptului că nu-și vor mai primi banii.
Despre ce este vorba mai precis? Reuters scrie că Grecia nu mai poate importa petrol din Rusia, Azerbaijan și Kazakhstan, pentru că furnizorii tradiționali se tem de faptul că există pericolul ca Grecia să intre în incapacitate de plată sau să iasă din zona euro, ceea ce va afecta contractele expirmate în euro.

Cu toate acestea, o singură țară din Orientul Mijlociu s-a arătat dispusă să vândă petrol Greciei: Iranul. Numai că Iranul începe să sufere impuneri de sancțiuni din partea Uniunii Europene, scriu cei de la Financial Times, care citează agenția Reuters arătând că mai multe cargouri de petrol au fost văzute îndreptându-se spre Grecia din septembrie până în noiembrie.
Potrivit datelor obţinute de Reuters, patru tancuri petroliere au plecat din portul egiptean Sidi Kerir spre Grecia în luna septembrie iar trei în luna octombrie. Traderii susţin că toate navele au transportat ţiţei iranian şi că alte nave sunt aşteptate în luna noiembrie.
Grecia depinde în întregime de importurile petroliere iar anul trecut 46% din importurile sale de ţiţei au venit din Rusia, 16% din Iran, în timp ce Arabia Saudită şi Kazahstanul au asigurat fiecare 10%, Libia 9% iar Irakul 7%.
Americanii și UE vor sancțiuni pentru Iran
Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi urmează să facă presiuni pentru impunerea de sancţiuni şi mai dure împotriva Teheranului. 
Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Iranului Uniunea Europeană pregăteşte o nouă serie de sancţiuni împotriva regimului iranian şi a controversatului său program nuclear, care ar putea fi aprobată în următoarele săptămâni, au declarat joi, la Bruxelles, mai multe surse diplomatice, citate de France Presse şi Reuters.

Informaţia survine în contextul în care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a emis la începutul săptămânii 'serioase îngrijorări' privind programul nuclear iranian, bazându-se pe informaţii 'credibile' care ar indica faptul că Teheranul a lucrat la punerea la punct de bombe atomice.

Londra şi Parisul au pledat pentru 'sancţiuni noi şi puternice' după publicarea raportului AIEA privind posibila dimensiune militară a programului iranian, în timp ce Rusia şi China, membre cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, au exclus această posibilitate.

Discuţiile preliminare între experţii statele membre asupra noilor sancţiuni au început, iar unele surse diplomatice citate de Reuters au precizat că noul pachet de măsuri ar putea fi oficializat printr-o întâlnire a miniştrilor de externe din UE care ar urma să aibă loc la 1 decembrie la Bruxelles.

'Experţii discută un număr de opţiuni, însă este dificil de anticipat rezultatul dezbaterii', a afirmat un oficial UE, care a adăugat că nu se ştie când va putea fi găsit un consens. Un alt diplomat UE citat de Reuters a precizat că se aşteaptă să se ajungă la o decizie finală la 1 decembrie.
Sursa: capital.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu