miercuri, 30 noiembrie 2011

PROTESTATARI IRANIENI AU OCUPAT AMBASADA BRITANICA




Zeci de protestatari iranieni furioşi au dat buzna în ambasada Marii Britanii la Teheran, unde au spart geamuri, au ars steaguri şi au devastat birouri. Forţele de securitate au acţionat cu întârziere şi i-au scos în cele din urmă pe manifestanţi din ambasadă.
update 20.40 Consiliul de Securitate al ONU condamnă ferm atacul de la ambasada Marii Britanii la Teheran, se arată într-o declaraţie adoptată de urgenţă cu votul tuturor membrilor Consiliului, inclusiv China şi Rusia.
update 20.30 Ministrul britanic de externe a subliniat că acţiunile de la ambasada la Teheran au încălcat legisklaţia internaţională. El a sugerat că informaţiile privind luarea de ostatici de la ambasada ar fi eronate. Surse din guvernul de la Londra, citate de Reuters, au precizat la rândul lor că angajaţii ambasadei nu au fost luaţi ostatici.
update 19.45 Protestatarii iranieni s-au retras din cele două clădiri ale ambasadei Marii Britanii la Teheran, a anunţat presa iraniană. După ultimatumul adresat de poliţie, studenţii din clădirea principală a ambasadei s-au retras, potrivit Fars. A doua clădire, situată în nordul oraşului, a fost de asemenea eliberată de protestatari, a precizat ISNA.
update 19.04 Ministerul iranian de externe a anunţat că regretă incidentele care au avut loc la ambasada britanică. “Ministerul de Externe regretă protestele care au condus la comportamente inacceptabile…Respectăm şi suntem hotărâşi să respectăm legile internaţionale privind imunitatea şi siguranţa misiunilor diplomatice şi a diplomaţilor”.
update 19.00 Un amănunt bizar: protestatarii iranieni care au intrat în ambasada britanică au smuls de pe pereţi nu doar un tablou al Reginei Marii Britanii, dar şi un poster înrămat al filmului Pulp Fiction, regizat de Quentin Tarantino, notează Gwaker. Este neclar încă de ce au găsit de cuviinţă să fure posterul.
update18.44 Mai mulţi studenţi şi cetăţeni obşnuiţi iranieni au intrat pentru a doua oară în incinta ambasadei Marii BRitanii la Teheran, a anunţat agenţia iraniană Fars. Guvernatorul Teheranului se află la faţa locului şi încearcă să calmeze spiritele, precizează aceeaşi sursă.
update 17.53 Incidentele de la Teheran au provocat creşterea cu aproximativ 2 dolari a preţului barilului de petrol, ceea ce va aduce venituri mai mari Iranuuli, un importand producător de ţiţei.
update 17.48 Poliţia iraniană a eliberat şase angajaţi ai ambasadei britanice, luaţi ostatici de protestatari dintr-o clădire secundară a misiunii diplomatice, aflată în nordul Teheranului, potrivit agenţiei Fars, citată de Reuters. Oficialii britanici nu au confirmat, dar nici nu au infirmat până acum informaţiile privind luarea de ostatici şi ulterioara lor eliberare.
update 17.30 Poliţia iraniană s-a ciocnit cu protestatarii aflaţi în faţa ambasadei Marii Britanii la Teheran şi în clădirea misiunii diplomatice, notează agenţia iraniană Fars. Mai mullţi studenţi din interiorul ambasadei au fot răniţi, iar poliţia încearcă să îi scoată din clădire. Răniţi se află şi printre forţele de securitate, potrivit Fars.
Agenţia iraniană IRNA a anunţat la rândul său că porţile ambasadei au fost închise, dar că protestatarii, mulţi dintre ei studenţi, se află încă în clădire.
Zeci de protestatari iranieni furioşi au pătruns marţi în două clădiri ale ambasadei britanice la Teheran, informează AFP. Ei au îndepărtat drapelul britanic pentru a îl înlocui cu cel iranian.
Manifestanţii care protestează împotriva sancţiunilor aplicate de Londra din cauza programului nuclear controversat al Iranului au spart ferestre cu pietre, au devastat birourile şi au ars steagurile britanice, conform imaginilor transmise în direct de televiziunea de stat.
“Moartea britanicilor!”, “Guvernul britanic este adevăratul terorist”, “Jos SUA!”, “Jos Israelul!”, au strigat protestatarii.
Angajaţii ambasadei au fost nevoiţi să fugă pur şi simplu pe uşa din spate şi au lăsat în urmă documente importante diplomatice. Surse neoficiale iraniene, citate de The Guardian, au relatat că unele documente secrete britanice au ajuns în mâinile protestatarilor iranieni.
O informaţie neconfirmată neoficial a precizat că şase angajaţi ai ambasadei Marii Britanii au fost luat ostatici, scrie Reuters, citând agenţia iraniană de ştiri Mehr. Ştirea a fost retrasă foarte repede de agenţia iraniană, fără explicaţii.
Ulterior, poliţia iraniană a început să elibereze spaţiul din faţa clădirii principale a ambasadei britanice, înainte de a-i scoate din ambasadă pe protestatari. În jur de 50 de oameni s-ar afla în clădirea principală a ambasadei şi alţi 100 într-o altă clădire, în nordul capitalei iraniene.
Ministerul de Externe britanic s-a declarat “scandalizat” de incidentele de la ambasadă. “Suntem scandalizaţi. Este o situaţie total inacceptabilă şi o condamnăm”, a reacţionat diplomaţia britanică.
“În virtutea reglementărilor internaţionale, inclusiv a Convenţiei de la Viena, Guvernul iranian are obligaţia de a proteja diplomaţii şi ambasadele de pe teritoriul său şi aşteptăm să acţioneze rapid pentru a prelua controlul situaţiei”, continuă textul, potrivit Mediafax.
Ministerul rus de Externe a condamnat la rândul său incidentele produse marţi la sediul ambasadei britanice din Teheran, considerându-le “inacceptabile”.
Şi Italia a condamnat “cu fermitate” atacul împotriva ambasadei britanice din Teheran. “Ce s-a întâmplat la sediul ambasadei britanice din Teheran este absolut inacceptabil”, a reacţionat Ministerul de Externe de la Roma.
Sancţiuni pentru Teheran
Furia protestatarilor iranieni a explodat după ce oficialii de la Teheran au luat măsuri pentru a suspenda relaţiile diplomatice cu Londra. Guvernul britanic impusese noi sanctiuni Teheranului, dupa publicarea unui raport ONU privind dimensiunea militară a programului nuclear iranian.
Sancţiunile britanice prevad, printre altele, oprirea tutruror relatiilor cu bancile iraniene, inclusiv cu Banca Centrala, şi se adaugă sancţiunilor anunţate deja de SUA şi Canada. UE a precizat ieri, prin vocea preşedintelui Consiliului European Herman van Rompuy că se pregăteşte să aplice noi sancţiuni Teheranului.
Tensiunile în regiune au crescut după raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), dat publicităţii în urmă cu câteva săptămâni. Citând mii de pagini de documente, fotografii făcute din satelit şi informaţii obţinute de la 10 state membre, agenţia a afirmat că Iranul face paşi către dezvoltarea bombei nucleare, deşi republica islamică susţine că programul său este pur civil.
Cititi va rog si:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu