luni, 5 decembrie 2011

O VARIANTA A SCLAVIEI MODERNE: SCLAVIA ALIMENTARA !


Acum zece ani, ideea că anumite alimente ar putea provoca dependenţă nu se afla pe radarele oamenilor de ştiinţă, dar recent numărul cercetărilor în domeniu a explodat. Studiul creierului oamenilor care suferă de obezitate şi a celor care nu se pot abţine de la mâncare a relevat tulburări ale creierului similare cu cele suferite de toxicomani.Prăjiturile, sucurile acidulate sau cartofii prăjiţi pot provoca dependenţă, asemenea cocainei. Nu mai puţin de 28 de articole ştiinţifice publicate în acest an ajung la concluzia că mâncărurile şi băuturile servite în restaurante de tip fast-food şi dulciurile nu sunt doar nesănătoase, ci pot să îţi activeze regiunile din creier care răspund de dependenţa de substanţe, precum alcoolul, tutunul sau stupefiantele. Rezultatele cercetărilor ar putea provoca un cutremur pe piaţa alimentară şi ar putea schimba strategiile principalilor jucători din domeniu.
“Evidenţele sunt atât de copleşitoare, încât oamenii din domeniu vor trebui să le accepte”, a afirmat Nora Volkow, directorul Institutului american care luptă împotriva abuzului de droguri, citată de Bloomberg.
Giganţi precum McDonald’s, Pepsi, Coca-Cola sau Nestle ar putea ajunge în situaţia marilor producători de tutun care se luptă să îşi reţină clienţii şi să combată scăderea consumului cauzată de campaniile anti-fumat.
“Concluziile studiilor ar putea schimba cadrul legal. Oamenii ştiau de multă vreme că ţigările sunt dăunătoare, dar abia mai târziu au învăţat despre nicotină şi despre forţa ei manipulatoare”, afirmă Kelly Brownell, directorul institutului de cercetare în domeniul alimentaţiei şi obezităţii din cadrul Universităţii Yale.
De cealaltă parte, directorii executivi şi cei care fac lobby pentru marile companii din domeniul alimentar consideră că efectele negative ale alimentelor bogate în grăsimi şi zahăr sau a sucurilor acidulate nu sunt dovedite şi că nu se întâmplă nimic dacă ele sunt consumate cu moderaţie.
Totuşi, toată lumea este de acord că obezitatea este o problemă majoră, mai ales în statele dezvoltate. Conform unui studiu publicat acum doi ani de revista americană Lancet, obezitatea reduce speranţa de viaţă cu zece ani şi creşte riscul apariţiei de afecţiuni ale inimii, diabet, diferite forme de cancer sau artrită.
În SUA, o treime din adulţi şi 17% din tineri sunt supraponderali, iar numărul lor este în creştere. Tendinţa este îngrijorătoare şi în alte ţări din America de Sud şi Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu