luni, 16 aprilie 2012

Cutremure în Vrancea. Seismologul care a prezis dezastrul din 77 face previziuni sumbre pentru 2012


Două cutremure cu magnitudine mică, puţin peste 2, au fost înregistrate în zona Vrancea în prima zi a săptămânii, conform Institutului de Fizică a Pământului de la Măgurele. Seismologii sunt de părere că România ar putea fi lovită de un cutremur major în 2012.

Cutremurele din zona Vrancea s-aun intensficat în ultima vreme, Specialistul în seismologie al Uniunii Europene George Purcaru, estimează un cutremur de aproape 8 grade pe scara Richter anul viitor, în România, scria de curând Evenimentul Zilei.
Seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt şi preşedintele Secţiei de Predicţie al Comisiei Europene de Seismologie este de părere un cutremur "este mai greu de prevăzut decât moartea unui om".
"Un doctor studiază analizele şi poate să-ţi spună un interval de timp când se va întâmpla sfărşitul, cu o marjă mică de eroare. Nici el nu cunoaşte cu exactitate ziua sau luna",  a spus specialistul.
"În România, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 până la maximum 8 grade pe scara Richter", este părerea cercetătorului. El adaugă că aceasta este o apreciere aproximativă, rezultată în urma multor calcule.
De altfel,pProfesorul seismolog George Purcaru, deţinătorul recordului pentru cea mai exactă predicţie din lume, a anunţat cu alt prilej că în 2012 sau 2013, în Vrancea va avea loc un cutremur mediu de 6,3 - 7,1.
 
Din anul 2000, activitatea seismică pe Pământ s-a intensificat, după ce perioada cuprinsă între 1970 - 2000 fusese una calmă, a spus directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Mircea Radulian, pentru Realitatea.net.


Într-un interviu acordat REALITATEA.NET, Radulian se declara însă sceptic în privinţa previziunii colegului Purcaru. "Dânsul are un model statistic, bazat pe cicluri seimice. Eu sunt foarte sceptic. E un proces mult prea complicat pentru a-l încadra într-un model atât de simplu.  spune cercetătorul.Nu zic că nu ar putea să apară, mai ales unul de 6 grade. Dacă ne luăm după statistică, cutremurul de 6 grade ar trebui să se producă în viitorul apropiat".

Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, un cutremur vrâncean cu magnitudinea mai mică de 7 grade pe scara Richter nu ar avea efecte devastatoarea asupra României.



Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu