vineri, 29 iunie 2012

Rezultatul summitului UE, comparat cu scorul semifinalei Euro 2012, Germania-Italia 1-2


Cancelarul german Angela Merkel a cedat în faţa Spaniei şi mai ales a Italiei, la summitul Uniunii Europene (UE), care tocmai s-a încheiat la Bruxelles, determinând comentatorii să facă o paralelă cu meciurile de fotbal, titrând, "Monti-2, Merkel-1", relatează AFP.
"Fotbal şi summit european, acelaşi rezultat", conchidea ediţia online a revistei „Der Spiegel" a propos de noaptea de joi spre vineri, când echipa Germaniei a cedat în semifinala campionatului de fotbal Euro 2012 cu Italia, în timp ce premierul italian, Mario Monti, a convins Berlinul să cedeze la Bruxelles.
Cotidianul „Die Welt" a dramatizat la rândul său menţionând despre o "noapte a înfrângerilor" pentru Merkel, care "va întra în cărţile de istorie".
Iar spiritul s-a păstrat în reţeaua de socializare Twitter, unde un utilizator scria "Tactic, la zid, înfrânţi şi călcaţi în picioare de italieni, Nu, nu despre fotbal vorbesc".

Un mare succes au avut şi schimburile de mesaje conţinând jocul de cuvinte "Bailoutelli", combinaţie între numele jucătorului italian Mario Balotelli, care a înscris joi la Mannschaft, şi termenul "bail out", care se referă la salvarea statelor europene aflate în criză.
"Se poate spune: Monti-Merkel 2-1", a comentat la rândul său liderul grupului parlamentar al Ecologiştilor, pe postul de televiziune Jurgen Trittin.
Majoritatea economiştilor subliniază că Angela Merkel s-a opus corect oricărei mutualizări a datoriei, dar omologul său italian a abordat-o pe două fronturi.
Acesta a obţinut o relaxare a condiţiilor de răscumpărare a datoriilor suverane prin fondurile europene, veste bună pentru Italia, ale cărei datorii sunt în creştere.
Merkel a afirmat vineri la Bruxelles că apelul la fonduri europene ESM/FESF va fi în continuare supus semnării unei "scrisori de intenţie" a statelor vizate şi stabilirea unui "calendar" al reformelor supravegheat "aşa cum se obişnuieşte" de troika (UE, BCE, FMI).
Mai mulţi diplomaţi europeni au fost prudenţi în ceea ce îi priveşte, oferind asigurări că răscumpărarea datoriilor suverane şi obligaţiile care decurg din aceasta pentru statele solicitante "urmează să fie stabilite".
Cea de a doua concesie: cancelarul a renunţat la veto-ul său privind recapitalizarea directă a băncilor prin capital european, veste bună pentru Monti şi în special pentru aliatul său spaniol, Mariano Rajoy, care se confruntă cu un sector bancar în ruine.
În opinia lui Jorg Kramer, de la Commerzbank, nu este decât o chestiune de timp până când Berlinul va încălca ultimul tabuu german, "Nu" faţă de orice mutualizare a datoriei: "Germania va accepta obligaţiile ca şi când ar trebui să aleagă între asta şi o explozie a uniunii monetare".
Merkel "a încălcat în mod repetat linia roşie pe care şi-a trasat-o", a comentat secretarul general al Partidului Socialist-Democrat (SPD, opoziţie), Andrea Nahles, citată de N-TV, apreciind că aceste concesii au fost "justificate".
Dar acest aviz nu are unanimitate în partidul său: deputatul SPD Carsten Schneider a apreciat pe Twitter că Guvernul va trebui să explice schimbarea poziţiei "cu 180 de grade".
În opinia sa, concesiile acceptate de Merkel reduc la un "tigru de hârtie" exigenţele de austeritate care ar fi impuse unui stat din zona euro în schimbul unui ajutor.
Partidul Social-Democrat din Germania (SPD, opoziţie), a anunţat organizarea, vineri, a unei reuniuni extraordinare a Comisiei de Finanţe a Parlamentului, pentru a discuta despre summitul european, cu câteva ore înaintea unui vot crucial pentru cancelarul Angela Merkel.
Ecologiştii şi SPD au promis să facă front comun, în vederea ratificării după-amiază atât a pactului bugetar, instrument de disciplină financiară, cât şi a fondurilor de urgenţă, MES (Mecanismul European pentru Stabilitate).
În ambele cazuri, Merkel trebuie să obţină o majoritate de două treimi din voturi, având nevoie şi de votul opoziţiei.

Dar rezulttul votului nu va avea valoare juridică imediat, Curtea Constituţională germană urmând să analizeze contestaţiile anunţate deja de stânga radicală, Die Linke, care se opune vehement pactului bugetar.
Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu