duminică, 29 iulie 2012

Astronomii, consternaţi când au văzut ce a surprins un telescop



Astronomii nu stiu ce sa creada dupa ce au facut o descoperire neasteptata chiar in galaxia noastra, Calea Lactee.

Telescopul britanic amplasat in Hawaii a fotografiat patru perechi de stele care, potrivit regulilor cunsocute pana acum, nu ar trebui sa existe. Cel putin nu in forma pe care o au in prezent.
Este vorba de stele binare, doua stele care se invart una in jurul celeilalte, in mai putin de o ora. Aceste corpuri ceresti sunt poreclite “stele imposibile”, pentru ca, desi stelele binare au fost observate si anterior, pana acum astronomii credeau ca nu pot avea o orbita mai scurta de 5 ore.

Cele descoperite acum sunt insa atat de aproape una de cealalta incat, potrivit observatiilor spatiale, ar fi trebuit sa se uneasca intr-o singura stea, mai mare.
“Asta inseamna ca va trebui sa regandim modul in care se formeaza si evolueaza aceste stele binare”, declara Bas Nefs, astronomul care a condus aceasta cercetare.
Stelele binare descoperite recent sunt “pitice rosii”, stele mult mai mici si mai putin luminoase decat Soarele nostru, prin urmare sunt mai greu de observat, chiar si cu un telescop performant. Insa acest tip de stea este cel mai raspandit in Calea Lactee.
Potrivit specialistilor, orbita dintre aceste perechi de stele s-a micsorat treptat, insa nu au inca o explicatie clara pentru acest fenomen.
Ei cred insa ca acest lucru a fost posibil deoarece campul magnetic al stelelor a dus la incetinirea vitezei de rotatie a acestora, scrie Live Science.

Sursa: Financiarul
Sursa: danielroxin.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu